Netwerk Beveiliging Tutorials

Home / Hardware / Beveiliging

Draadloze netwerken zijn hip. Je hoeft maar een willekeurige woonwijk in te rijden en je hebt er zeker meer dan een te pakken. Geen wonder, voor draadloze netwerken hoef je geen draden aan te leggen, gewoon stekker erin, en gaan. Maar er zit ook een probleem aan, immers, iedereen kan bij jouw internetten of zelfs computers kapen! Gelukkig is er bescherming. Er zijn namelijk verschillende beveiligingstechnieken voor draadloze netwerken!

Allereerst een opmerking. Het is zeer waarschijnlijk dat jouw router lang niet alle beveiligingstechnieken ondersteunt. Vaak hebben duurdere routers meer beveiligingsopties, omdat voor beveiliging vaak veel rekenkracht is vereist, en dus een snellere (en duurdere) processor in de router. We bespreken ze hier wel allemaal, maar het is niet gezegd dat je ze kan gebruiken! Mogelijk staat je router helemaal geen beveiling toe!

Beveiligingstechnieken

WEP

Dit is zo'n beetje de meest gebruikte beveiligingstechniek. Je komt hem vaak tegen. Het principe: gewoon de data versleutelen met een wachtwoord. (vaak sleutel genoemd) Iemand die de sleutel niet heeft kan geen verbinding leggen, en ook geen data afluisteren. Deze beveilingstechniek is echter niet helemaal dicht. Als de hacker/cracker maar genoeg van die voor hem onleesbare pakketjes ontvangt (want dat kan nog gewoon) kan hij ze met speciale technieken toch ontcijferen. Dit proces kan echter, afhankelijk van hoeveel je het netwerk gebuikt, uren tot weken of soms wel maanden duren. Nog een opmerking, hoe sterker de encryptie, hoe langer het duurt. Probeer dus de encryptie zo hoog mogelijk te zetten. (als je router dat toelaat) Namelijk: hoe langer je het wachtwoord (de sleutel dus) maakt, hoe moeilijker het is. Een goed wachtwoord is bijvoorbeeld: *8gfDe$4S-+2M'12.3fF Hoewel dit moeilijk te onthouden is (schrijf het dus op) hoef je het gelukkig voor elke computer maar een keer in te voeren. (kies dus: wachtwoord onthouden) Je kunt ook bijvoorbeeld het wachtwoord eens per maand wijzigen om de hacker/cracker te slim af te zijn.

WPA

Als je router de mogelijkheid biedt, kies dan WPA. WPA is veel veiliger, omdat de encryptiesleutels vaak veranderen. (bijvoorbeeld eens per uur) Het werkt zo: Jij kiest een wachtwoord en voert dat bij de router en alle computers in. Vervolgens probeert een computer contact te maken. Hij zendt een bericht (dat bericht is geëncrypteerd met het wachtwoord dat jij invoerde) naar de router. De router zendt vervolgens een ander, willekeurig wachtwoord wachtwoord terug. (ook met dat eerste wachtwoord geëncrypteerd) Vervolgens gaan de router en de computer via het 2e wachtwoord communiceren. Na de ingestelde periode (meestal een uur) verloopt het wachtwoord, en begint de procedure opnieuw. Dit is veel veiliger, omdat de hacker/cracker het wachtwoord niet op tijd kan kraken. WPA is ook niet helemaal waterdicht, maar als je de drivers van de netwerkkaarten van de computers en die van de router altijd up-to-date hebt, kan er niet veel gebeuren!

WPA2

WPA2 lijkt heel veel op WPA, maar zou nog veiliger moeten zijn. Als zowel je router als je computer deze optie biedt, kies dan deze.

Trucjes om het de hacker/cracker moeilijker te maken

SSID uitschakelen

Heb je wel eens met een notebook of met je eigen computer rondgekeken hoeveel netwerken er zijn? Hoe weet ie nu dat die netwerken er zijn en wat voor naam ze hebben? Simpel, de router zendt om de zoveel tijd (bijvoorbeeld elke seconde) een pakketje met: "Hier ben ik, ik heet netwerk naamloos" of iets dergelijks. Dit kun je uitschakelen. Iemand die dan gaat zoeken naar netwerken zal jouw netwerk niet zomaar vinden, hij zal eerst even bezig zijn de naam te achterhalen. Jijzelf kunt wel op het netwerk, door gewoon aan de computer de naam van het netwerk (de SSID) te vertellen. In de handleiding van je besturingssysteem kun je het waarschijnlijk wel vinden. Het instellen van je router staat hierbeneden beschreven. Veel succes!

Hoe stel je een router in?

Elke computer heeft een eigen nummer in een netwerk, zo ook de router. Dit nummer kun je gebruiken om hem "te roepen". Als je dit doet krijg je vaak het instellingenscherm. Wat is het nummer? Vaak 10.0.0.138 of 192.168.1.1 en anders staat het wel in de handleiding. Duit nummer tik je in in de adresbalk van je browser (Daar staat nu http://www.pc-tutorials.nl/nogwat) en waarschijnlijk krijg je een scherm waar wat in te stellen is. Voor meer informatie kun je het beste de handleiding raadplegen.