Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig wel één of meerdere computers in huis. Meestal zijn dat merk-pc's, of computers in elkaar gezet door bedrijven, met de bijhorende extra kosten. Maar waarom zou je nou meer geld betalen dan nodig is, als je het zelf ook kan doen? In deze tutorial behandelen we het samenstellen van je toekomstige hardware.
Het eerste waar je rekening mee moet houden als je een computer samenstelt is waarvoor je het wilt gebruiken: wil je er zware spellen op hoge resolutie mee willen spelen, er tv op kijken, of er gewoon op werken? Je hebt namelijk helemaal geen dure hardware nodig om een tekstverwerker te kunnen gebruiken, en waarom meer betalen dan nodig is?
Game-PC: Als je een die-hard gamer bent heb je natuurlijk wel een snelle pc nodig. Helaas zijn daar extra kosten aan verbonden; een goede videokaart kost al snel zo'n 350 euro (of meer). De 4870X2 van ATI, de beste kaart op het moment behoort, gaat voor iets meer dan 500 euro over de toonbank. En met een videokaartje ben je er nog lang niet.
Multimedia-PC: Een PC die je dus gebruikt voor multimedia-doeleinden: tv kijken, opnemen, muziek opslaan en luisteren; een bakkie voor in de woonkamer. De prijzen van een multimedia- PC lopen niet zo hoog op dan van een Game-PC, maar door de extra hardware (tv-kaart, geluidskaart, BluRay-speler ed.) kom je toch weer op bedrag boven de 500 euro uit. Daarnaast moet een Multimedia-PC er goed uit zien in de woonkamer, dus je zult iets meer moeite moeten doen voor een mooie kast, en onderdelen die daarin passen.
Internet-PC: De goedkoopste soort. Internetten kan met vrijwel elke hardware, en een beetje tekstverwerken en e-mailen vraagt ook niet veel van de computer. Voor ong. 200 euro heb je een prima computer om mee het net op te gaan.
Werk-PC: Wat voor werk je ook doet, betrouwbaarheid is belangrijk. Het is het overwegen waard om twee harde schijven in RAID1 te zetten; er wordt dan een exacte één-op-één kopie gemaakt. Dus ook al beschadigt je harde schijf, je werk gaat niet verloren. Een boekhoud-programma vraagt niet veel van een PC, het wordt echter een heel ander zaak als je video's of geluid gaat bewerken, of als je 3D-tekeningen gaat maken. Veel RAM-geheugen kan dan goed van pas komen, en met een Quad-Core processor zullen je programma's ook veel soepeler draaien.
Zoals je ziet zijn er nogal wat verschillen tussen de doelen. Het is belangrijk dat je je een doel stelt en je daar aan houdt. Je kunt natuurlijk een Werk-PC gaan bouwen en zo'n mooie grafische kaart zien dat je het niet kan laten hem erin te stoppen, maar als je hem daarna toch niet blijkt te gebruiken is dat zonde.
Oke, hopelijk heb je nu een bepaalde richting die je op wilt met je computer. (of je wilt een alleskunner, dat kan natuurlijk ook) In de volgende tutorial gaan we het verder met het uitkiezen van de belangrijkste onderdelen van je computer.