Bouw je eigen computer: de grafische kaart

Home / Hardware / Bouw je eigen computer: videokaart

Afhankelijk van wat voor soort computer je wilt, is de grafische kaart een zeer belangrijk of vrij onbelangrijk (maar wel onmisbaar) element van je computer. Veel moederborden hebben een eigen grafiscke chip, die voor internet-PC's en werk-PC's meestal genoeg is. (Behalve als je met CAD gaat werken natuurlijk) Voor de multimedia-PC en vooral de Game-PC is de videokaart echter iets waar je goed op moet letten.

Daarbij is het helaas zo dat als je gaat gamen, je grafische kaart het onderdeel is dat het eerst aan vervanging toe is. Game's worden snel zwaarder, en wil je de laatste games kunnen blijven spelen, dan moet je een goede kaart hebben. Daarbij: wil je spelen op een groot scherm (met een hoge resolutie) dan heb je daarvoor ook een beter kaart nodig.

een grafische kaart

AMD of nVidia?

Eigenlijk hetzelfde als de strijd tussen AMD en Intel: Beide fabrikanten brengen steeds betere kaarten op de markt, waardoor je nét even wat sneller kunt gamen. Net als bij de processorstrijd kun je ook deze twee concurrenten weer indelen: AMD voor de betere prijs/prestatie-verhouding, en nVidia voor de (net even) snellere, maar (stukken) duurdere kaarten. Dit hangt ook een beetje van het moment af: als AMD net een geheel nieuw topmodel heeft geintoduceerd zal die meestal beter presteren dan het nVidia topmodel, of andersom. Voor welke je gaat is helemaal aan jou.

Er zijn overigens naast AMD en nVidia nog wel een aantal merken die je voornamelijk ingebouwd in moederbord zult vinden (SiS en Intel) en er zijn verschillende merken die de nVidia en AMD chips in kaarten stoppen. Zo zie je hierboven een Gigabyte Geforce 8800 GTS, waarvan de chip gemaakt is door nVidia en verpakt is (dat wil zeggen, de chip op de kaart, geheugen erbij, PCI-e controller etc) door Gigabyte. Deze kaarten willen van model tot model ook nog wel eens een beetje verschillen qua snelheid, maar deze verschillen zijn vaak minimaal. De prijs kan echter wel zo 20% verschillen.

Bustypes:

Natuurlijk zijn er voor videokaarten ook verschillende aansluitingen. We zullen de belangrijksten maar eens doornemen:

Geheugen

Ook de videokaart heeft eigen geheugen aan boord, tegenwoordig het GDDR geheugen. Dit valt te vergelijken met het RAM-geheugen van de computer, hierop worden namelijk beeldbestanden opgeslagen die de videokaart vaak nodig heeft. Vooral bij het intensief spelen van zware games met een hoge resolutie en anti-aliasing is het aan te raden een videokaart met veel geheugen (minimaal 512MB) te nemen. Er bestaan ook videokaarten met shared geheugen, deze gebruiken een deel van het normale RAM geheugen van de computer. Dat lijkt goedkoper, maar vaak helpt het niks (normaal geheugen is te langzaam) Bovendien is er dan minder over voor de andere applicaties. Kijk ook watvoor soort geheugen je kies: het minimale (voor een nieuwe) is GDDR3, GDDR5 is echter sneller. Dit is alleen van elang als je gaat gamen, de verschillen zijn niet zo gek groot.

Kloksnelheid:

Bij kloksnelheid spreekt men van de kloksnelheid van de GPU, de processor in de videokaart. Simpel gezegd: hoe hoger deze snelheid, des te sneller je grafische kaart is, maar vaak kun je kloksnelheden niet echt vergelijken. (zie daarvoor het stukje in de vorige tutorial bij processorsnelheid)

Dual-head

Hiermee worden kaarten met mogelijkheid tot het aansluiten van twee beeldschermen bedoeld. Dit kan vooral erg handig zijn bij grafische ontwerpen of fotobewerking. Houd er wel rekening mee dat dit een klein negatief effect heeft op de snelheid.

een grafische kaart met 2 monitor aansluitingen

SLI/Crossfire

Deze term ben je ongetwijfeld al eens tegengekomen op internet of in een tijdschrift, handleiding, reclamefolder, of je hoorde het van de buurman die over zijn nieuwe pc zat op te scheppen... maar wat betekent het eigenlijk? Het is vrij simpel: SLI en Crossfire zijn technieken van nVidia en AMD om meerdere videokaarten tegelijk aan te sluiten en te gebruiken, waardoor dus heel wat snelheid kan worden gewonnen. Natuurlijk zijn hier SLI- / Crossfire-Ready videokaarten voor nodig, en een moederbord waarop meerdere PCI-E x16 aansluitingen op te vinden zijn.

VGA, DVI, HDMI, of toch maar DisplayPort?

Hiermee bedoelen we de uitgangen van de videokaart waar je de kabel aan hangt die je met je beeldscherm verbindt. Hieronder volgt een korte beschrijving van de vier meestgebruikte.

Tot zover de grafische kaart. :) Tot de volgende tutorial!