Je casemod ontwerpen

Home / Hardware / Casemodding / Het ontwerp

Wat wil ik?

Het maken van je eigen casemod begint bij meestal bij een idee. Dit kan bijvoorbeeld gewoon een kleurcombinatie zijn dat je heel erg mooi vindt, een thema, een abstract figuur, noem maar op. Wat ook vaak voorkomt, meestal bij beginnende casemodders, is dat ze “gewoon beginnen”. Dit loopt meestal niet helemaal goed af, vaak krijg je dan gedachten als “dit had misschien beter zo gekund”, of “huh, dit past niet”. Het beste wat je dus kunt doen is, wanneer je al een goed idee van je ontwerp in je hoofd hebt, het daadwerkelijk op (digitaal) papier te zetten. Ben je goed in tekenen, kan dat natuurlijk met de hand, maar voor de meeste mensen is het beter om op de computer te gaan schetsen.

Het ontwerp maken

Veel beginners hebben een idee in hun hoofd, openen paint, en gaan snel aan de slag. Het resultaat is dan een kindertekening: een scheef ontwerp met onwerkelijke verhoudingen. Je kunt er niets mee, en je publiek (zie volgend paragraaf) zal de tekening waarschijnlijk ook niet echt hoog waarderen.

screenshot van Google Sketchup

Gelukkig bestaan er een aantal (gratis) grafische programma’s om je ontwerp beter uit te werken, zoals Google Sketchup, welke erg vaak wordt gebruikt door casemodders om hun case te schetsen. Dit programma is relatief eenvoudig te gebruiken, en heeft het voordeel dat je de maten precies in kan voeren en dat je simpel 3D-tekeningen kan maken. Het nadeel is echter dat je de getekende objecten niet op 1:1 uit kan printen, wat erg handig kan zijn bij het uitzagen van ingewikkelde objecten uit plexiglas.

Een programma waarmee dat wel kan, is bijvoorbeeld AutoCAD van Autodesk, of de goedkopere versie daarvan (wat voor de meeste thuisgebruikers meer dan voldoende is), BricsCAD. Er zijn ook enige gratis CAD-programma’s, echter werken deze meestal niet goed, zijn veel te omslachtig, of zitten vol met spyware (er zijn natuurlijk uitzonderingen). Het nadeel van betaalde CAD-programma’s is wel dat je er ehh... voor moet betalen. Deze software is niet goedkoop, de basisversie van BricsCAD, BricsCAD V9 Classic – English, kost al 315 euro. Een programma dat ook vaak wordt gebruikt om wat uitgebreidere 3D-ontwerpen mee te maken is Solid Edge, of Solidworks. Voor tekeningen met zeer veel detail kun je CATIA gebruiken, hiermee kun je elk schroefje zelf ontwerpen. Deze programma kost echter vele tienduizenden euro’s, en zul je waarschijnlijk niet nodig hebben. Er bestaan natuurlijk ook andere manieren om aan deze programma’s te komen, deze zullen we hier echter niet toelichten. Tip: Download eerst een proefversie van het programma wat je nodig denkt te hebben, alvorens het te kopen.

Jouw publiek

Als je een casemod aan het maken bent, kun je een “Project Log” bijhouden, een soort dagboek dus. Daarin schrijf je over je vorderingen, ideeën, en toont met foto’s hoe je prachtwerk eruit ziet. Als je wilt kun je deze Project Log aan het publiek showen, je kunt het bijvoorbeeld op je website zetten, maar er is dan veel minder kans dat het wordt bekeken dan wanneer je het post op een forum. Er bestaan diverse (Nederlandse) casemod-communities op internet, de snelstgroeiende op dit moment is waarschijnlijk BouwEenPC.nl, een wat uitstervende, maar nog steeds een goed forum is CaseJunkies.com. Zulke fora bieden een plek voor het plaatsen van je Project Log, meestal is er een sub-forum genaamd “Casemod Project Logs”. Hieronder volgen enige basisregels bij het plaatsen van een Log.

  1. De titel van je Project Log is erg belangrijk, mensen kunnen daaraan vaak al aflezen hoe professioneel je bezig bent. Begin het topictitel daarom altijd met “[CIP]” (Casemod in Progress), gevolgd door de naam van je casemod. Indien je duidelijk wil maken of het om een casemod gaat, of om een casecon, kun je de titel beginnen met [CMIP], en [CCIP]. Dit is echter niet verplicht.
  2. Open alleen een Project Log wanneer je al enigszins op weg bent. Een plan met alleen maar plannen en een schetsje wordt niet erg gewaardeerd.
  3. Plaats veel foto’s bij je Log. Een foto zegt immers meer dan duizend woorden. Maar plaats ook weer niet té veel foto’s, mensen nemen niet de moeite om een foto van elk schroefje te bekijken.
  4. Houd ook rekening met de algemene forum-regels die in die forum gelden. Deze regels kunnen natuurlijk per forum verschillen, lees daarom voor het posten van een Log altijd de policy door.

Natuurlijk zien we jou Project Log ook graag op ICER.nl!

Tot zover het ‘computer-gedeelte’ van het casemodden. Als je dit nog steeds wat lijkt (wat we natuurlijk wel hopen), lees dan verder, want in het volgende deel vertellen we wat over gereedschappen en de beginselen van het modden.