Casemodding: Introductie

Home / Hardware / Casemodding / Introductie
een casemod

Het begrip casemodden

Enkele jaren geleden waren er slechts een kleine groep mensen met deze hobby, langzamerhand groeide deze groep, kwamen er verschillende community’s op de been, en is tegenwoordig wel doorgedrongen tot vrijwel elke computeraar: het veranderen van computerbehuizingen. Van het maken van een doodsimpel raampje, het toevoegen van zelfgemaakte elektronica, tot het (na)bouwen van een compleet behuizing; en alles daartussen. Met de casemod-tutorials op Icer.nl proberen we je wat informatie over casemodden bij te brengen.

Waarom casemodden?

Misschien wil je gewoon een mooiere kast, misschien wil je een kleinere behuizing maken die je makkelijk mee kan nemen naar lan-party’s, misschien heb je een concept in je hoofd voor een wereldschokkend nieuwe soort computercase, het kan allemaal. Maar casemodden doe je vooral omdat het leuk is. Casemodden is niets anders dan een hobby, waarmee je bezig bent omdat je het leuk vindt.

Het verschil tussen casemods, casecons, en pre-mods

Deze termen zul je ongetwijfeld tegenkomen als je je wat dieper gaat verdiepen in het casemodden; als je gaat Googlen, en als je op fora rond gaat neuzen, of als je deze tutorial verder leest. Een casemod (case modification) is niets anders dan een gemodificeerde computerbehuizing, waarvan je als basis een bestaand behuizing hebt gebruikt. Daarentegen bouw je bij een casecon (case construction) de hele case zelf; van frame tot aan zijpaneel. En pre-mod is een al gemod-uit-de-fabriek-gerolde berhuizing, met al een standaard window en vaak nog veel meer dingen, en waar je verder niet veel meer aan kan veranderen.

Pre-mods, waarom (niet)?

Pre-mods zijn eigenlijk niet te beschouwen als casemods, aangezien de gebruiker zelf niet aan het uiterlijk heeft gewerkt om de case er uit te laten zien als die er uit ziet, en worden daarom door casemodders laag gewaardeerd. Het vervangen van fans, en het vastmaken van een paar CCFL’s kan immers iedereen. Bovendien, een pre-mod koop je kant-en-klaar, en zijn daarom nooit helemaal naar je wens. Kortom: wil je écht casemodden, kijk dan even verder.

Eigenlijk is dit alles wat je moet weten over het begrip casemodden. Als het je wat lijkt, en ook verder wil verdiepen in hoe/wat, lees dan vooral verder.