Je computerhardware upgraden

Home / Hardware / Computer upgraden


Schop je wel eens tegen je computer omdat die zo verschrikkelijk langzaam is? Wil je al tijden en beter (of sneller) model maar heb je er geen geld voor? Dan is het misschien tijd om onderdelen van je computer te vervangen. Vaak kun je je computer veel sneller krijgen voor niet te veel geld. Je moet alleen wel weten wat je moet vervangen!

De bottleneck vaststellen

Voordat je onderdelen gaat vervangen moet je eerst weten wat je probleem is. Let eens goed op wanneer je computer traag is en wanneer het wel meevalt. Ik ga proberen uit te leggen welk probleem wordt veroorzaakt door welk onderdeel.

Belangrijk: verwar de harde schijf niet met geheugen!

Het is handig om het verschil tussen de harde schijf en geheugen te weten. Geheugen is een tijdelijke opslagplaats voor gegevens, de harde schijf een permanente. Geheugen is daarintegen duurder maar veel sneller. Zie voor meer informatie de tutorial over de werking van de computer.

Geheugen

Vaak is toevoegen van geheugen de goedkoopste manier om je computer (veel) sneller te maken. Om te kunnen bepalen of het in jouw geval ook kan helpen moet je goed opletten wanneer je computer langzaam is. Als je computer erg langzaam is bij het opstarten is het waarschijnlijk meer de moeite om de harde schijf te vervangen.

een geheugenelement

Als je computer traag is bij het gebruik van veel grote programma's (je webbrowser, muziekspeler en tekenprogramma tegelijkertijd bijvoorbeeld) dan kan het toevoegen van geheugen een grote snelheidswinst geven. Als je computer traag is, luister dan ook even naar de harde schijf. (of let op het harde schijf lampje, die ene die zo heftig knippert) Als die veel bezig is (veel herrie maakt of het lampje knippert veel) dan is het waarschijnlijk dat het toevoegen van geheugen veel zal helpen!

Het vervangen van geheugen is eigenlijk helemaal niet moeilijk, als je het aandurft kun je het best zelf doen. Je hoeft geen backup van je gegevens te maken (als je goed hebt opgelet is geheugen maar voor tijdelijke gegevens) maar het is wel handig als je eerst even je computer uitzet. Als het goed is zit er bij het geheugen een handleidinkje om je op weg te helpen.

Let wel goed op met het kopen van nieuw geheugen! Er zijn veel soorten geheugen, en niet elke soort is geschikt voor jouw computer. Vraag het van tevoren even na aan je verkoper!

De harde schijf

Als het bovenstaande niet opgaat (of niet heeft gewerkt) is het vervangen van je harde schijf de goedkoopste om (veel) snelheidswinst te behalen. Ook hier geldt: het is afhankelijk van jouw geval of het de moeite waard is. Vaak heeft het vervangen van je harde schijf nut als je computer langzaam is met opstarten en afsluiten en er lang over doet om programma's op te starten.

Het vervangen van je harde schijf is vrij veel werk, maar gelukkig zijn nieuwe harde schijven niet al te duur. Je doet er goed aan er eentje te kiezen met een hoog toerental en een lage zoektijd. Controleer ook even of de schijf die je wilt gaan kopen wel beter is dan die je nu hebt, anders schiet je er weinig mee op. Je kunt ook eens kijken bij de tutorial RAID als je echt veel snelheid uit je computer wilt halen. Vergeet niet een backup van je gegevens te maken zodat je die over kan zetten naar je nieuwe harde schijf!

Ook hier geldt: koop een model dat in je computer past! Er zijn verschillende aansluitingen en groottes en er passen meestal maar 1 of 2 soorten in jouw computer. Vraag het na bij de verkoper!

Processor

een processor

Soms kan het vervangen van je processor uitkomst bieden voor een trage computer. Hierbij is het verstandig om voorzichtig te zijn. Er zijn veel verschillende aansluitingen en vaak is het niet mogelijk een nieuwer type processor in een oude aansluiting te stoppen. Daarbij bied een sneller processor alleen uitkomst als je computer traag is bij (lees: gewoon lang doet over) rekenintensieve programma's. Hieronder valt het opnemen en omzetten van video en audio, het gebruik van video/audio/foto-filters en -effecten en programma's zoals BOINC. Soms kan je processor ook sloom zijn bij spellen. Vaak gaat je spel dan traag lopen bij scenes waarin veel dingen rondvliegen of veel dingen tegelijkertijd gebeuren.

Je kunt het vervangen van je processor beter door iemand anders laten doen. Het probleem is dat het aansluiten van de koeler goed moet gebeuren, anders kan je processor oververhit raken. Daarbij is het vervangen van de processor duur en vaak niet nodig. Om even een vergelijking te trekken: ik heb computers met een Intel Celeron 400 Mhz die sneller zijn dan een AMD Semperon op 2000 Mhz, gewoon omdat de eerste een snellere harde schijf heeft.

De grafische kaart

Als je problemen hebt met trage games, dan is het mogelijk je grafische kaart te vervangen. Ook dit is niet zo veel werk (eigenlijk het simpelst van alle genoemde vervangingen) maar vaak prijzig. Als je de nieuwst spellen wilt spelen ben je vaak honderden euro's kwijt aan een nieuwe grafische kaart die na 2 jaar vaak al verouderd is. Het enige waar je op moet letten bij het vervangen van de grafische kaart is de koeling (bij dure kaarten is deze vaak erg groot) en of hij past in je computer. Zo hebben de meeste nieuwe kaarten PCI-E nodig, (niet verwarren met PCI!) maar er worden ook nog AGP kaarten verkocht. Vraag het na aan je verkoper als je er niet zeker van bent.