De geschiedenis van de computer

Home / Hardware / Computergeschiedenis

De geschiedenis van de computer gaat heel ver terug. Al rond 100 jaar. voor Christus bouwde de Grieken een apparaat zo complex dat het nu nog als de eerste computer wordt beschouwd. Het was een apparaat met zeer veel tandwielen, en de banen van de zon en de planeten konden er mee worden berekend. Deze ontwikkeling is echter nooit verder dan dat gekomen. Het is ook eigenlijk geen computer, doordat het bijvoorbeeld geen geheugen.

In 1821 ontwierp een zekere Babbage, wiskundige, een apparaat om al zijn berekeningen aan toe te vertrouwen. Ook dit apparaat zat vol tandwielen, en het was een soort automatisch telraam. Omdat er zoveel kleine tandwielen in zaten is het echter nooit gemaakt, omdat zulke kleine onderdelen nog niet konden worden gemaakt.

Na Babbage waren er veel wetenschappers die ook aan dit soort rekenapparaten werkte. Om het niet te saai te maken slaan we dat stuk over. ;) We gaan weer verder in de jaren '50.

Computer: Bakbeesten!

De computers uit de jaren '50 waren groot en log: Het waren apparaten ter grootte van een landhuis, konden een paar berekeningen per seconde maken. Ze waren ook enorm duur in onderhoud. En dan te bedenken dat een doodgewone rekenmachine van nu van een paar euro net zo snel is!

De uitvinding van de transistor bracht hier grote veranderingen in. In plaats van het werken met grote buizen kon nu alles met elektriciteit en op zeer kleine schaal. Daarbij waren ze goedkoper. Nu ging het rekenen sneller, computers werden kleiner (het bleven grote ondingen) en ze werden makkelijker in onderhoud. De ontwikkelingen gingen gestaag verder. Kleiner, sneller, goedkoper, steeds maar weer.

De PC

Toen kwam in 1980 IBM met de PC. Nu was de computer voor iedereen beschikbaar. Er bestonden al wel computers voor thuis, maar die waren duurder, en moeilijker te besturen. Toch ging de introductie niet erg snel. Dat is ook niet verwonderlijk: alles was commando gebaseerd. Niks mooie balkjes, vensters of spelletjes, alles was gewoon zwart-wit, terwijl de cursor geduldig achter C:\ stond te knipperen.

Pas in 1983 kwam er iets grafisch. Nu moet je weten dat dit in geen verhouding stond met wat we nu gewend zijn: toen had je een computer met een scherm van 320x200, 16 kleuren, harde schijf van net aan 10 megabyte en 256 kilobyte geheugen voor maar 8000 dollar!

Ook in 1983 deed de CD-ROM's met software voor op computers zijn intrede. Eindelijk was men verlost van die trage diskettes als er grote softwarepakketten moesten worden geinstalleerd!

En toen kwam er... Linux!

De software op computers was tot dan toe altijd iets gesloten geweest: je moest er (veel) voor betalen, en er waren maar weinig programma's open source. In 1991 kwam Linus Torwald met Linux 1.0: Een open besturingssyteem waaraan iedereen mee kon helpen. Linux was toen nog niet echt een goed alternatief voor Windows voor de gewone mensen, maar met de jaren groeide Linux en de beschikbare software ervoor.

Daarna gebeurde er eigelijk weinig spectaculairs: nieuwe technieken doen zo snel hun intrede dan het niet te doen is ze allemaal te benoemen. Hier enkele mijlpalen:

Jaartallen:

UitvindingJaartal
De eerste harde schijf1955
Linux 1.01991
DVD1995
Oprichting Google1998
Y2K-bugs1999
Oprichting Wikipedia2001
Dual-core processoren2005
Blue-Ray en HD-DVD2006
Eerste 1TB harde schijf2007
Windows Vista2007

Mocht je nog suggesties hebben om iets toe te voegen, post het dan op het forum. Er kan altijd nog wel iets bij. ;)