Hoe werkt een muis?

Home / Hardware / Hoe werkt een muis

De muis, misschien wel het zweterigste computeronderdeel. :) Hoe werkt zo'n ding eigenlijk van binnen?

De spullen die ik onderzocht

Ik heb 2 muizen opgeofferd voor dit onderzoekje, een bedrade bal-muis en een draadloze optische muis.

een bal-muis een optische-muis

De bal-muis

bewegingsdetectie in een bal-muis

Ik neem eerst deze (stok)oude muis onderhanden. Misschien dat je het je nog kan herrinneren (hopelijk niet ;) ) maar het was altijd moeilijk met deze muizen, omdat er snel stof in de behuizing gaat zitten. Het openmaken van deze muis is vrij simpel, ik hoef maar 1 schroefje los te draaien en wat aan de behuizing te trekken. Hiernaast staat een foto van het gedeelte waarin de bal zit en de onderdelen die ervoor zorgen dat die bewegingen worden omgezet in signalen.

Zoals je kunt zien zit de muis in een soort kooi waardoor hij op zijn plaats blijft en kan draaien. Er zitten 2 staafjes tegen de muis aan, met aan het uiteinde een wieltje met gaatjes. Naast de gaatjes staan sensoren (witte en zwarte blokjes) die kunnen "zien" hoe het wiel draait, welke kant op en hoe snel. Doordat je 1 wiel hebt dat de op- en neergaande bewegingen kan zien en 1 die de zijwaartse bewegingen kan zien kan de muis als het ware meten hoever en hoe snel je de muis beweegt.

knopjes en elektronica in de muis

Op de printplaat zitten verder nog wat transistortjes en onderdeeltjes die het signaal van de oogjes naar een signaal omzetten naar iets wat jouw computer kan begrijpen. Er zitten voorop ook kleine zwart-witte kastjes met een rood puntje. Dit zijn schakelaartjes die je indrukt als je op een van de twee muisknoppen drukt. Ook dit wordt door de elektronica omgezet naar een signaal dat je computer begrijpt.

De optische (draadloze) muis

led en sensor in muis

Deze muis is in grote lijnen hetzelfde, behalve dat hij veel meer elektronica aan boord heeft. Onderin zit een LED die licht naar beneden schijnt op jouw muismat/bureaublad/zoiets. Dit licht wordt dan weerkaatst en komt bij een ontvanger terecht. Als je je muis beweegt veranderd het dat wat de sensor ziet, en hij kan zien welke kant het op schuift.

Meestal is dit te zien aan kleine krasjes of vuiltjes op het oppervlak. Misschien is het je wel eens opgevallen dat deze muizen niet op bepaalde oppervlakken werken, zoals glas en muismatten met heel veel tekst/streepjes. Dat komt omdat de sensor niets ziet of iet verkeerd ziet. Dit probleem is voor het grootste deel opgelost met de komst van de lasermuis. Deze gebruikt laserlicht en is daardoor veel preciezer. Helaas heb ik geen lasermuis om mee te experimenteren. :)

elektronica voor het draadloze signaal van de muis

Verder zit er nog een hoop elektronica in voor het draadloze verzenden van het signaal, waaronder een chip voor het verwerken van gegevens en de zender zelf. Daarnaast heeft deze muis een scrollwiel, waarvoor een systeem wordt gebruikt dat heel veel lijkt op de wieltjes van de balmuis, maar dan veel kleiner.

Andere soorten muizen

Naast de gewone muizen zijn er ook zogenaamde trackballs te koop. Hierbij beweeg je niet de muis, maar een grote bal in een soort houder. Dit is speciaal voor mensen die last hebben van RSI of gewoon niet zo lang met een muis overweg kunnen. Voor de meeste mensen die een muis gewend zijn voelt een trackball heel vreemd, maar dat is een kwestie van wennen.

Bekender is het zogenaamde touchpad. Deze wordt vooral veel op draagbare computers gebruikt, omdat hij plat en niet al te groot is. Een touchpad lijkt een beetje op een touchscreen. Je moet met je vinger over het touchpad bewegen om de muis te bewegen en er zitten knoppen net onder het gevoelige gedeelte. In deze familie kun je ook het tablet plaatsen. Dit is een soort groot touchpad, maar dan vooral voor gewone, vaste computers. Het voordeel van deze is dat het net aanvoelt als een pen, dus je kunt er heel goed mee tekenen op de computer. Je kunt natuurlijk ook een touchscreen hebben. :)

De geschiedenis van de muis

De muis is al vrij oud. (maar lang niet zo oud als het toetsenbord!) Eind jaren '60, voordat er PC's waren, onderzocht ene Douglas Engelbart de mogelijkheden voor de PC. Hij bedacht concepten als de overbekende vensterindeling, (Windows, daar waar Microsoft Windows' naam vandaan komt) e-mail, internet en de muis! In 1970 kreeg hij op dit laatste patent. Pas in 1984 kwam Apple met het eerste systeem dat een muis echt gebruikte. Sindsdien is de muis steeds verder verbetert.