Wat is RAID?

Home / Hardware / Raid

RAID, Redundant Array of Independent Disks... Ok, maar wat is het en wat kun je ermee? Dat ga ik hier proberen uit te leggen!

RAID in het kort

Met RAID kun je meerdere harde schijven zo aan elkaar "plakken" dat ze werken alsof het 1 schijf is. Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je de schijven gewoon achter elkaar zetten (als de eerste schijf vol is gaan we verder op de 2e), je kunt de schijven zo neerzetten dat als er eentje kapot gaat de gegevens nog terug te halen zijn of je kunt 2 schijven zo aan elkaar koppelen dat ze als 1 schijf werken die 2x zo snel is!

Wat heb je nodig voor RAID?

Voor RAID heb je geen speciale harde schijven of kabels nodig, alleen een moederbord met RAID mogelijkheid of een speciale kaart die je op je moederbord moet prikken. (een dochterkaart dus) Daarnaast heb je uiteraard enkele harde schijven nodig om erop aan te sluiten. (afhankelijk van hoeveel je RAID-kaart of moederbord aankan 2 tot 5) Je kunt ook softwarematig RAID gebruiken, maar dat werkt meestal niet zo goed als via hardware.

RAID instellen en gebruiken

Als je een RAID-moederbord hebt kun je deze meestal instellen in de BIOS, de RAID-kaart meestal via de BIOS of via een apart scherm dat net na de BIOS verschijnt. Met softwarematige RAID moet je de RAID instellen via het programma dat je ervoor gebruikt. Omdat dit voor elk product anders werkt raad ik je aan de handleiding goed door te lezen.

RAID-modi

Je kunt RAID instellen in verschillende standen. Deze bespreken we hieronder

RAID 0 (striping)

Hierbij worden de gegevens afwisselt op de eerste en de tweede (en eventueel de andere schijven) geschreven. Hierdoor kunnen de gegevens 2x zo snel geschreven en gelezen worden als ze achter elkaar liggen.

RAID 1 (mirroring)

Hierbij worden de gegevens naar beide schijven geschreven. Als de ene schijf kapot gaat kun je deze vervangen, waarbij de gegevens opnieuw gekopierd worden. Hierdoor gaan je gegevens bijna nooit verloren.

RAID 5

Met RAID 5 kun je meerdere schijven aan elkaar binden zoals RAID 0 (dus sneller) maar offer je 1 schijf op zodat je de zekerheid hebt van RAID 1. Als je dan 4 schijven hebt van 250 GB krijg je uiteindelijk een 3x zo snelle schijf van 750 GB. Als er daar eentje van uitvalt kun je deze vervangen en zijn je gegevens alsnog gered.

JBOD

Bij JBOD worden de schijven gewoon achter elkaar gezet. Dit levert niet het snelheidsvoordeel op dat je bij RAID 0 hebt, maar als er 1 schijf uitvalt zijn niet al je gegevens verloren (dat is bij RAID 0 wel bijna altijd het geval) JBOD is eigenlijk geen RAID-variant, maar behoort vaak wel tot de mogelijkheden van RAID-systemen

Hopelijk heb je wat gehad aan deze tutorial. Mocht je nog vragen hebben dan kun je deze stellen op het forum.