Bittorrent

Home / Internet / Bittorrent

Wat is Bittorrent?

Bittorrent is een manier van bestandsdeling. Bij normaal downloaden download iedereen hetzelfde bestand van dezelfde server. Dit kan problemen geven als het druk is: De server kan overbelast raken of heel veel dataverkeer verbruiken (en dat kost geld). Bittorrent is een manier van downloaden waarbij dit niet voorkomt: Als iedereen zo sympatiek is om zich aan de regels te houden zal de server het niet te druk krijgen. Sterker nog: Vaak is er niet eens meer een echte server nodig!

Hoe werkt Bittorrent

Bij Bittorrent is het de bedoeling dat iedereen die download ook mee helpt uploaden. Dat gaat als volgt: 1 computer stelt een bestand beschikbaar via Bittorrent. Tegelijkertijd wordt er een .torrent bestand gemaakt, en deze wordt op het internet aangeboden.Als nu iemand het .torrent bestand download en deze in de speciale Bittorrent client doet (een soort speciaal download programma) begint het programma met het downloaden van het bestand vanaf de computer die het beschikbaar stelt.

Dat is nog niet alles, want 3 andere downloaders hebben ook het .torrent bestand gedownload en willen ook het bestand hebben. Daarom beginnen de eerste downloader en de orginele allebei naar de andere downloaders te sturen. De 3 andere downloaders wisselen vervolgens ook stukjes bestand met elkaar uit, zodat iedereen elkaar helpt, en niet alles van het orgineel moet komen.

Om hiertoe te komen is het bestand in veel kleine stukjes gesplitst. Deze stukjes worden tussen de downloaders in uitgewisseld. En waar is het .torrent bestand dan goed voor? Die zorgt ervoor dat de downloaders weten waar ze moeten zijn, hoeveel stukjes bestand er rondzwerven, hoe die stukjes heten enzovoort.

De Bittorrent-tracker

Om alles in goede banen te leiden is er vaak ook nog een tracker. Dit is een computer die vanalles bijhoudt. Elke downloader neemt om de zoveel tijd, varierend tussen 1 minuut en 1 uur, contact op met de tracker om aan te geven hoever hij is met downloaden, wat zijn startus is enzovoort. Zo kan iemand die wil beginnen met downloaden kijken wie er allemaal aan het delen zijn, en daar kan hij dan contact mee opnemen. Vervolgens begint de uitwisseling.

Er zijn ook torrents zonder tracker, maar die zijn veel moeilijker te begrijpen. We gaan hier niet verder op in.

Is het wel legaal?

Bittorrent wordt vaak met illegale dingen in verband gesteld. Dit is ook wel zo: Veel Torrents zijn illegaal, maar er zijn ook veel legale torrents! Wil je meer over dit onderwerp weten, dan kun je de tutorial copyright eens bekijken.

Tips

Ik hoor vaak dat mensen klagen dat hun torrents zo langzaam zijn. Dit kan 2 oorzaken hebben. Het kan zijn dat er zijn weinig gebrukers zijn, of ze zijn erg asociaal. Het kan ook dat jouw uploadsnelheid te hoog ligt. Als dat zo is wordt je torrent erg langzaam. Dit komt doordat je dan geen upload bandbreedte meer hebt om nieuwe pakketjes aan te vragen. Je kunt vaak een uploadlimiet instellen. Stel deze op ongeveer 3/4e van je maximum. Kun je dus 32 kb/s aan, dan kun je best 24 of 20 instellen als maximum. Zet het ook niet te laag, want dat is niet aardig, en soms blokkeert de tracker je daarom, of zorgt ervoor dat je ook minder downloadsnelheid krijgt. Goed opletten dus!

Bittorrent-clients

µtorrent, volgens de ICER-redactie de beste Bittorrent cient die er is. Zeker het proberen waard!
Bittorrent, de site van de bedenkers van het Bittorrent protocol