Hoax

Home / Internet / Hoax

Wat is Hoax

Misschien heb je er weleens een gehad, een hoax mail. Vaak zijn het mails van bekenden, en het is beter bekend onder de naam "doorstuurmail". Deze mails hebben vaak een leuke of waarschuwende boodschap. Er wordt dan zo duidelijk mogelijk gevraagd (of geeist) dat het wordt doorgestuurd. Zo circuleerde er pas een mail waarin stond dat er een nieuw soort virus was dat zich in een screensaver verborg, en dat alle bestanden op je computer wistte. Dit virus zou pas een paar uur in omloop zijn, en een virusbedrijf zou al een waarschuwing hebben afgegeven. Er werd wel 3 keer in de mail gevraagd of je hem aan iedereen door wilde sturen. 3 dagen later was er niets over het virus te vinden, het was maar verzonnen.

Uit het bovenstaande voorbeeld was duidelijk af te leiden dat het Hoax was, er stond namelijk erg vaak in dat je het door moet sturen. In deze mail zat trouwens ook nog een andere herkenning, veel feiten klopte namelijk niet. Diegene die het had gemaakt was duidelijk niet echt goed met computer

Waarom sturen mensen hoax?

Er zijn 2 verschillende redenen. Sommige mensen vinden het leuk om hun mailtje de hele wereld rond te laten gaan, en hem wel 20x terug te krijgen. Ook is er een groep die het internet wil verstoppen, door het met allerlei mailtjes te overbelasten, maar dat lukt (gelukkig) tot nu toe niet echt goed.

Wat kun je ertegen doen?

Vaak herken je aan een mailtje gelijk dat het hoax is, er wordt namelijk meestal in gevraagd of je het door wilt sturen. Een goede remedie is degene die het doorstuurde uit te leggen waarom hij het niet moet doen, en nog belangrijker, het zelf niet verder versturen.