Phising en Pharming

Home / Internet / Phisingpharming

Wat is Phising?

Misschien ken je het wel. Je krijgt een mailtje die van een bank afkomstig is en waarin uitgelegd wordt dat er iets mis is en dat je daarom even al je gegevens voor internetbankieren moet invullen. Vaak is dit bedrog, het mailtje komt niet van de Postbank/Rabobank/andere bank maar van iemand die jouw geld wil stelen. Bij Phising werkt het vaak op dezelfde manier: je krijgt een mailtje met een boodschap dat je je gegevens moet invullen. Onder aan de mail staat een link. Als je daarop klikt kom je op een perfect gekopieëde site. Daar moet je gegevens invullen.

En nog geraffineerder: Pharming

Pharming werkt op dezelfde manier als phising, alleen krijg je dan geen mailtje met een link, maar tik jij zelf het juiste adres in (dus www.mijnbank.nl) maar wordt jij via allerlei slinkse technieken omgeleid naar de site van de oplichter.

Wat kun je ertegen doen?

Een middel tegen phising is heel simpel: Ga nooit in op een mailtje dat van de bank afkomstig lijkt, een bank vraagt namelijk nooit om je gegevens opnieuw in te voeren of om via een link in een mail naar de banksite te gaan. Denk je dat het menis is, ga dan direct naar de banksite, en niet via de link. Pharming is natuurlijk iets lastiger, maar ook hier ben je goed tegen te beschermen. Neem bijvoorbeeld een veilige browser, dus altijd alle updates binenhalen, en misschien een andere, veiligere browser, zoals Opera of Firefox. Ook zijn ervoor Internet Explorer speciale toolbars met bescherming tegen sommige phising trucks.