Promotie Tutorial

Home / Internet / Promotie

Het komt vaak voor dat iemand een prachtige website heeft, met veel informatie, maar dat deze alleen bij vrienden en familie bekend is. Dat is natuurlijk zonde. Je website moet te vinden zijn. Daarvoor zijn er zoekmachines, websites die een groot gedeelte van het internet doorzoeken. Echter, je website moet er wel te vinden zijn! Anders zal je website nooit groot worden. Daarom deze tutorial, over het optimaliseren van je websites voor zoekmachines en het aanmelden van je website bij zoekmachines.

Stap 1, pagina's optimaliseren

Om gevonden te worden moet je jouw pagina's een klein beetje aanpassen. Je moet namenlijk tussen de <head> en </head> tags een paar andere tags zetten, speciaal voor zoekmachines. Deze tags heten metatags. Ze bevatten alleen informatie voor zoekmachines, en niet voor bezoekers. Er zijn ontzettend veel metatags. Zoveel dat waarschijnlijk niemand weet hoeveel. Want er is een enorme wildgroei aan metatags. En elke zoekmachine ondersteunt weer andere. Wij noemen (gelukkig) alleen de meest gebruikte en meest belangrijke.

Metatags

Bijna elke metatag maak je volgens het zelfde sjabloon, namelijk:
<meta name="" content="">
Hierbij staat bij name de omschrijving van de tag, en bij content staat de informatie. De belangrijkste zijn:

<meta name="description" content="een korte beschrijving van jouw site">
<meta name="keywords" content="trefwoorden, gescheiden, door komma's, van, jouw, site">
<meta name="language" content="taal van de site, Nederlands is: nl">

Eigenlijk is de <title>-tag ook een metatag, want veel zoekmachines letten vooral op de title-tag. Ook je URL (bijvoorbeeld www.pc-tutorials.nl) is van belang. www.pc-tutorials.nl zal dus waarschijnlijk hoger staan dan www.janpietklaas.nl, als iemand met de term PC zoekt.

Robots.txt

Wat ook belangrijk is bij het optimaliseren is het aanmaken van een robots.txt bestand. Dit kleine bestandje wordt door iedere zichzelfrespecterende zoekrobot opgehaald en doorgelezen. In dit bestand kun je aangeven welke zoekrobot waar mag komen, en waar niet. Voor het aanmaken van een robots.txt bestand kun je het beste kijken bij de tutorial Robots.txt

Stap 2, aanmelden bij zoekmachines

Eigenlijk is dat best wel makkelijk. Bij veel zoekmachines heb je een speciale pagina waar je je pagina op kan geven. Daar kun je echter weken mee bezig zijn! Gelukkig zijn er websites en is er software waarmee je je website automatisch op kan geven bij zoekmachines. Een goed voorbeeld is Web CEO. Dit programma is zowel gratis als betaald verkrijgbaar. De betaalde versie heeft (uiteraard) meer support en functies, maar de gratis versie is meestal al genoeg. Let op, deze software is in het Engels!! Download 'm op webceo.nl of www.webceo.com (engelstalig).

In deze tutorial gaan we met Web Ceo werken. Download en installeer de software. (hier ga ik niet verder op in) Na de eerste keer opstarten moet je even een account aanmaken. (ook gratis) Vervolgens kun je aan de slag. Bij het opstarten krijg je een scherm waarin je een onderdeel moet selecteren. Je kiest eerst "Add New Site", om je site aan te melden. Vervolgens voer je het web adres in (bijv. www.pc-tutorials.nl) en toets je een beschrijving in (die is alleen belangrijk voor jezelf, om alle sites uit elkaar te houden, maar dat zijn er nog niet zoveel). Vervolgens kies je 2x next, en vervolgens finish. Je komt vervolgens weer terug in het hoofdscherm. Wij gaan aanmelden bij zoekmachine, dus kies "Submit URLs". Vervolgens kies je het juiste project. (de site die je net hebt ingevoerd) Je komt terecht in een venster waar je alle informatie in moet voeren die aan de zoekmachines wordt doorgespeelt. Vul dus bij de persoonlijke informatie zoals telefoonnummer geen echte informatie in, en maak een apart (hotmail)emailadres aan om alle mailtjes in te verwerken. Je zult namelijk ontzettend veel mail krijgen, en vervolgens nog een hoop nieuwsbrieven en spam.

Bij de volgende tab kun je alle pagina's selecteren die worden verstuurd. Dit is standaard alleen "\", en dit kun je het beste zo laten. De rest vind de zoekmachine vanzelf wel. Bij de derde tab kun je alle zoekmachines selecteren. Bij tab 4 krig je een venster met onderaan de knop submit. Kies die knop, en Web CEO doet de rest. Na afloop kun je bij de 5e tab een rapport inzien. Helemaal bovenin staan ook nog 2 tabs, waarvan de 2e manual submission (hanmatige aanmelding) is. Dit kun je doen, maar hoeft niet. Meestal zijn de bovenstaande stappen genoeg.

Stap 3, Wachten

Sorry, maar er zit echt niets anders op. Google is meestal wel snel, 1 a 2 dagen, en je staat in de index, maar bij sommige (vaak oudere) zoekmachines duurt het 2 tot 3 maanden! Ondertussen kun je je website verder verbeteren. Succes!

En eventueel: Stap 4, Adverteren

Als je zeker bent van het potentieel van je website, is een goede manier van promotie: Adverteren. Online adverteren is de laatste tijd erg populair geworden. Er zijn veel webmasters die jouw advertenties willen plaatsen, echter, het is handiger om je aan te sluiten bij een onderhandelaar tussen jou en de webmasters. De onderhandelaar die pc-tutorials.nl gebruikt is M4N. Deze onderhandelaar vraagt je abonnementsgeld en een vergoeding per clik, lead of duizend views. Je kunt m4n bereiken op www.m4n.nl

Ook eventueel: Stap 5, Links uitwisselen

Als je de vorige stap de duur en/of te riskant vond, dan kun je ook nog gebruikmaken van linkuitwisselingen. Ook hier zijn onderhandelaars voor, maar die zijn niet aan te raden. Het is beter om zelf op zoek te gaan naar zogenaamde linkpartners.