Standaard XML formaten

Home / Internet / Standaardxmlformaten

Hier ga ik verschillende XML formaten doorspreken die veel op het internet gebruikt worden. We gaan er vanuit dat je XML redelijk onder de knie hebt. Zo niet, kijk dan eerst naar de XML tutorial.

RSS

RSS is een veelgebruikte manier om nieuwsberichten of nieuwsbrieven te verzenden. Het werkt heel eenvoudig: Je maakt een XML bestand met de berichten, en de gebruiker moet zich dan abonneren met een RSS lezer. Vervolgens haalt de RSS lezer om de zoveel tijd dat .xml bestand op om te kijken of er al iets nieuws is. Je kunt ook nog links op je site naar dat RSS bestand zetten.

We beginnen met de standaard elementen. Als voorbeeld nemen we een aantal verzonnen nieuwsberichten.

<?xml version=1.0>
<rss version="2.0">
<channel>

<title>PC-Tutorials.nl Nieuws</title>
<link>http://www.pc-tutorials.nl/</link>
<description>De nieuwsstroom van www.pc-tutorials.nl</description>

<item>
<title>Nieuwsbericht 1</title>
<link>http://www.pc-tutorials.nl/eenpagina1.html</link>
<description>Hier komt de inhoud van nieuwsbericht 1</description>
</item>

<item>
<title>Nieuwsbericht 2</title>
<link>http://www.pc-tutorials.nl/eenpagina2.html</link>
<description>Hier komt de inhoud van nieuwsbericht 2</description>
</item>

In dit voorbeeld is duidelijk de XML structuur te herkennen. Je kunt zoveel nieuwsberichten toevoegen als je wilt, maar normaal zijn het er niet meer dan 10, en niet minder dan 5. Je mag hier natuurlijk van afwijken. Je kopieert gewoon alles tussen <item> en </item> en plaatst er andere informatie in.

Je Feed valideren en promoten

Als je feed af is moet je nog controleren of je geen fouten hebt gemaakt. Dit kun je doen op de feed-validator van het W3C. Mochten hier fouten uit komen, verbeter deze dan even, zodat je zeker bent dat elke feed-reader ze aankan.

Als je dan klaar bent moet je je feed ook nog promoten. Als je een eigen site hebt (en dat is in dit voorbeeld wel handig ;)) is dat natuurlijk gewoon een kwestie van een link plaatsen. Er zijn zelfs sites waar je speciale RSS-feed plaatjes kunt downloaden. Je vindt ze hier: Feedicons.com. Daar staan zulke iconen: feedicon Mocht je feed over computers en dergelijke gaan, dan kun je hem natuurlijk ook promoten op ons forum.

Sitemap

Een sitemap is een XML document dat aangeeft welke pagina's bij je site horen. Dit is handig voor zoekmachines, om je site snel en makkelijk te bekijken en in de zoekmachine te zetten. Google werkt er mee, en Live search en Yahoo gaan er binnenkort mee werken. Genoeg redenen om er meteen een te maken!

Een sitemap heeft een aantal verplichte elementen, en een aantal niet-verplichte. We beginnen met het hoofdelement genaamd urlset. Hierin komen vervolgens meerdere url-elementen. Elk url-element moet een loc-element hebben, die de locatie van de pagina aangeeft. Een sitemap kan er zo uitzien:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84 http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84/sitemap.xsd">
<url> <loc>http://www.icer.nl/index.php</loc> </url>
<url> <loc>http://www.icer.nl/onltools.php</loc>
<lastmod>2008-02-08T15:17:36Z</lastmod>
<priority>0.5000</priority>
</url>
<url> <loc>http://www.icer.nl/probleemoplosser.php</loc>
<lastmod>2008-01-01T11:17:40Z</lastmod>
<priority>0.5000</priority>
</url>
</urlset>

Lastmod geeft de tijd aan waarop de pagina voor het laatst is gewijzigd en priority hoe belangrijk een pagina is. Voor meer informatie kun je terecht op sitemaps.org