Computer Virus Tutorial

Home / Internet / Virussen

Nee we gaan het nu niet over 4 russen hebben, maar virussen. En dan wel speciaal computer virussen. Deze programmatjes laten uw systeem crashen, verwijderen vitale bestanden. De lichtere varianten laten enkel een berichtje zien. Het verschil met spyware is dat virussen over het algemeen veel aggresiever zijn en geen gegevens doorsturen naar hun makers. Net zoals virussen in de "gewone wereld" vermenigvuldigen virussen zich. Via email als bijlage, via cd's of diskette's of via website's.

Soorten Virussen

Er zijn veel verschillende virussen. Macrovirussen, die zich via macro's in programma's als Word en Excel verspreiden. Bootsectorvirussen, die zich in het gedeelte van de schijf nestelen dat als eerste wordt aangesproken bij het opstarten. Deze zijn meestal het destructiefst. Ook heb je de Trojan Horses, die in jouw computer de beveiliging om zeep helpen, en een hacker naar binnen laten, die jouw computer overneemt. En de "gewone" bestandvirussen, die zich in een bestand nestellen en vanalles doen om u het leven zuur te maken.

Waarom?

Maar waarom zijn er mensen die ze maken? is een veelgestelde vraag. Met een redelijk simpel antwoord, namelijk of uit verveling, of om een gehaat persoon dwars te zitten, of om de programmeerkunsten te testen. Veel mensen schrijven virussen, testen ze op een oude computer, en gooien het weer weg, omdat ze zich bewezen hebben.

En wat nu?

Gelukkig is de markt in virusscanners uitgebreid, en zijn er (gratis) virusscanners. Sterker nog, er zijn gratis virusscanners die de meeste van hun commerciele broertjes overtreffen. Een goede gratis virrusscanner is AVG Free edition. Deze kunt u vinden op www.grisoft.com. Let op: alleen voor particulieren gratis! Organisaties en bedrijven moeten er voor betalen. (de betaalde versie heeft trouwens meer functies)