Op zoek naar een BASIC compiler

Home / Programmeren / Basic / Compiler

Een compiler? Wat was dat ook al weer? Een compiler is een speciaal programma dat jouw BASIC code omzet naar een echt programma! Heb je dat nodig? Nee, maar het is natuurlijk wel handig als je even kunt kijken of jouw programma het wel doet en of jij het snapt. En natuurlijk heb je dan een echt programma, dat je overal kan gebruiken!

Een compiler of een interpreter?

Dan moet je ook nog de (niet al te moeilijke) keuze tussen een compiler en een interpreter maken. Wat is een interpreter dan? Een interpreter is een programma dat jouw code niet direct vertaald, maar die stap voor stap uitvoerd. Dit is vooral handig als je net begint met programmeren (dat is waarschijnlijk hier het geval) of als je een fout uit je programma moet halen. Een interpreter maakt alleen geen programma. Ik raad je aan om zowel een compiler als een interpreter de downloaden. Gebruik dan een interpreter om je programma te ontwikkelen, en vervolgens een compiler om er een programma van te maken.

Waar vindt je die?

Door er een uit het onderstaande lijstje te downloaden. Mocht er een link dood zijn, of er is geen compiler/interpreter meer te vinden, post dat dan op het forum!

Compiler

FreeBASIC, een compiler die met het FreeBASIC dialect werkt. In de volgende tutorials gaan we deze gebruiken, dus ik raad je deze van harte aan! Deze compiler is voor zowel Linux als Windows. Voor de Mac heb ik nog geen goede gevonden.

Interpreter

De bekendste interpreter voor Windows is die van Microsoft zelf. Deze is voor DOS gemaakt, maar hij werkt nog steeds op Windows XP (op Vista heb ik het nog niet geprobeerd). Deze kun je nog altijd vinden op Archive.org. Dit bestand moet je downloaden en vervolgens kopieren naar een lege map. Wees er zeker van dat je dit echt naar een lege map doet, anders ben je alle bestanden in die map kwijt. Vervolgens moet je het bestand uitvoeren en y invoeren. Uiteindelijk komt er in die map dan het bestand qbasic.exe tevoorschijn, en die moet je hebben. Hoe je ermee werkt vertellen we in de volgende tutorial.

Voor de mensen die op Linux of Mac werken heb ik jammergenoeg geen goede interpreter gevonden. Je zult dus alles via de compiler moeten doen. Heb je nog een goede gevonden, mail mij dan even!

Zo, hopelijk heb je er doorheen weten te worstelen. Je kunt nu verder met de eerste BASIC tutorial.