In deze tutorial ga ik proberen begrijpelijk uit te leggen wat programmeren precies is en hoe dat in zijn werk gaat. Ook bespreken we enkele programmeertalen.
Om maar even met de deur in huis te vallen: Computers zijn dom. Alles wat ze doen moet heel erg precies worden uitgelegd. Je kunt niet tegen een robot (dat is dus ook een computer) zeggen: Haal mijn ontbijt. Hij moet allereerst weten waar dat ontbijt staat, hoe hij daar komt zonder ergens tegenaan te rijden, hoe hij dat ontbijt oppakt en meeneemt, hoe hij weer terugkomt enzovoort.
Je moet het dus allemaal heel duidelijk en stap voor stap uitleggen. Eigenlijk net als bij een recept. Dat is soms erg lastig, want als je een ding verkeerd zegt doet hij het verkeerd of zelfs helemaal niets. Gelukkig heeft het wel een voordeel. Omdat je het allemaal zo precies uitlegt doet een computer het altijd op dezelfde manier, en als jij hem de goede instructies geeft maakt hij nooit fouten. Het opstellen van deze instructies heet programmeren.
Programmeren is niet moeilijk, er gaat alleen veel tijd inzitten. Dat komt zoals al eerder gezegd doordat je alles stap voor stap moet gaan uitleggen. Mijn ervaring is dat het leren van je eerste programmeertaal lang duurt. Voordat je door hebt hoe je het best kan beginnen en hoe je echt een programma moet opbouwen ben je denk ik wel zeker een jaar verder. Maar laat je daardoor vooral niet ontmoedigen. Je moet het zien als een hobby, die je af en toe eens moet oppakken. En dan leer je het volgens mij niet eens door heel veel te leren: Je moet vooral inzicht hebben. Je moet abstract kunnen denken. En die kracht moet je opbouwen door veel te oefenen met programmeren. Zoalng je studie/werk er maar niet onder gaat lijden ;).
Een programma bestaat eigenlijk uit een reeks voor de computer begrijpbare instructies. Het probleem is dat die instructies erg moeilijk te begrijpen zijn voor mensen. Probeer maar eens iets zinnigs uit het commando nbeby|dH[2F te halen! Gelukkig heeft men daar iets op gevonden. Er zijn namelijk verschillende programeertalen bedacht. Programmeertalen zijn voor een mens begrijpelijke talen die instructies in normaal Engels hebben. Nadat je klaar bent met het programma te schrijven in die begrijpelijke commando's worden de commando's vertaald naar computerinstructies. Dit wordt compileren genoemd.
Er bestaan veel verschilende programmeertalen. Zo zijn er speciale programmeertalen voor beginners, bijvoorbeeld BASIC, programmeertalen voor wat verder gevorderden, zoals C++ en Java, programmeertalen voor website's, zoals Javascript en PHP en ook programeertalen die alleen bepaalde soorten programma's kunnen schrijven zoals databases.
Omdat programmeren best lastig is, kun je het best met een makkelijke taal, zoals BASIC of Pascal, beginnen. Met deze programmeertaal kun je snel makkelijke programma's schrijven. Mocht je dat onder de knie hebben, en je wilt meer (dat is een bekend verschijnsel) dan kun je je op C++ of Java storten. Deze talen zijn moeilijker, maar wel krachtiger. Deze talen hebben meer mogelijkheden en zijn krachtiger, zodat je er grotere programma's mee kunt maken. Om je even een beeld te geven: De meeste hedendaagse programma's zijn in C of C++ geschreven, en Jav zie je ook steeds meer. Ik raad je wel aan echt met Basic te beginnen. Succes!
Je kunt nu verder met de basis tutorial programmeren.