Javascript staat niet alleen, het moet worden ingevoegd in HTML. Daarvoor heb je een speciale tag, de script-tag. In deze script-tag kunnen allerlei soorten script, daarom moeten we aangeven dat het om Javascript gaat. De beste manier om dat te doen is zo:
<script type="text/javascript">
<!--
Hier komt het script
-->
</script>
Zoals je kunt zien wordt er gebruik gemaakt van comentaartekens (<!-- en -->) Dit doen veel webmasters omdat sommige oude browsers het anders niet snappen. Browsers met javascript snappen dat alles wat hier tussen deze commentaar tekens staat geen commentaar is omdat het tussren script-tags staat. Je kunt meerdere scripts in een webpagina plaatsen door simpelweg meerdere script-tags te plaatsen.
Dan kunnen we nu eindelijk met scripten beginnen! De simpelste functie van javascript is iets op het scherm zetten. Dsat doe je met
document.write("Deze tekst komt op het scherm");
Dit mag misschien nutteloos lijken (je kunt het ook met gewoon HTML) maar het is weldegelijk handig. Daar gaan we het zo over hebben.
Als je de basistutorials hebt gelezen weet je ongeveer wat variabelen zijn: stukjes geheugen waarin je het een en ander kunt opslaan. Ook in javascript heb je variabelen. in javascript werken variabelen heel makkelijk doordat er geen verschillende variabele-types zijn. Hierdoor gaat programmeren makkelijker doordat je niet over types druk hoeft te maken.
Om een variabele te kunnen gebruiken moet je hem eerst maken. dat doet je zo:
var eenvariabele;
In het vorige voorbeeld werd een variabele aangemaakt met de naam eenvariebele. Om een variabele te maken hoef je dus alleen maar var, gevolg door de naam van de variabele en een puntkomma in te typen. We gaan straks pas variabelen gebruiken, maar het is handig dat je dit alvast weet!
Het is je misschien wel opgevallen dat achter elke instructie een punkomma stond. Dit komt omdat elke opdracht in Javascript moet worden afgesloten met een puntkomma. Zo weet de browser dat de opdracht daar stopt. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar het moet wel.
Het klassieke gebruik van Javascript omvatte het oproepen van waarschuwingsvensters en vragen. Probeer deze dingen zo weinig mogelijk in een echte website te gebruiken, ze zijn meestal erg vervelend! Omdat ze leuk zijn om mee te beginnen bespreken we ze toch.
Je kent ze vast wel: waarschuwingen dat je computer vastloopt of een onderdeel mist of iets dergelijks. Die waarschuwingen kun je ook in Javascript oproepen! daarvoor gebruik je alert("Deze tekst komt in het venster!"); In totaal wordt dat dan dit:
<script type="text/javascript">
<!--
alert("Er komt rook uit je monitor!");
-->
</script>
Als je dat ergens op een webpagina plaatst, en je opent de pagina gebeurt er dit. Zoals je ziet kun je met Javascript meer dan alleen HTML. Dit is gelukkig niet het enige! Javascript heeft veel mogelijkheden! Die gaan we dan ook nu bespreken.
Je kunt gebruikers ook vragen stellen via prompt's. Dat zijn een soort vensters waarin je de gebruiker iets kan laten invoeren. Je maakt ze met prompt("Hier komt de vraag"); Waarschijnlijk wil je dat antwoord ergens voor gebruiken. Daarom kun je het antwoord in een variabele stoppen. Vervolgens willen we het antwoord op de webpagina zetten. Je krijgt dan dit:
<script type="text/javascript">
<!--
var antwoord;
antwoord = prompt("Hoeveel computers heb jij thuis?");
document.write("Aantal computers: " + antwoord);
-->
</script>
Zoals je kunt zien wordt dat wat is ingevoerd in de prompt opgeslagen in de variabele met een is-gelijk-aan teken. Vervolgens wordt met document.write een tekst op het scherm gezet. Zoals je kunt zien wordt het stukje tekst en de inhoud van de variabele "aan elkaar geplakt" met een plus teken.
Dat was de eerste echte Javascript tutorial. Hopelijk heb je er iets van opgestoken en kun je verder naar de volgende >>