Inleiding in Javascript

Home / Programmeren / Javascript / Inleiding

Wat is Javascript?

Javascript is een soort programmeertaal die veel wordt gebruikt in websites, en in (zeer) geringe mate om korte scripts te schrijven om taken op een computer te vergemakkelijken. Daarom gaan we in deze tutorials alleen de mogelijkheden van Javascript in websites bespreken.

Wat kun je met Javscript?

Met Javascript kun je geen grote computerprogramma's schrijven, laat dat duidelijk zijn. Met Javascript kun je (als je in een website gebruikt) dingen doen op de computer van de gebruiker. Dit wordt ook wel client-side scripting genoemd, ofwel code die wordt uitgevoerd bij de gebruiker. PHP is een voorbeeld van server-side scripting, code die wordt uitgevoerd op de computer waar de website vandaan komt.

Omdat Javascript wordt uitgevoerd op de computer van de gebruiker heeft de gebruiker software nodig om Javascript te gebruiken. Geen nood, bijna iedereen kan Javascript zien. Je moet er bij Javascript wel rekening mee houden dat bijvoorbeeld zoekmachines niet overweg kunnen met Javascript, en gebruikers kunnen Javascript uitschakelen. Maak daarom altijd een pagina die ook voor mensen zonder Javascript te zien is.