Overzicht programmeertalen

Home / Programmeren / Overzicht programmeertalen

Er zijn veel verschillende programmeertalen, elk met zijn eigen goede en slechte punten, specialiteiten en moeilijkheidsgraad. Welke taal is geschikt voor jou?

Categorie 1: Je begint met programmeren

Als je begint met programmeren zijn er een aantal programmeren speciaal voor jou. Het beste voorbeeld is BASIC, een programmeertaal speciaal voor beginners en mensen die meteen hun eigen programma willen maken. Wij bieden daarom een reeks tutorials aan over BASIC. Er zijn nog meer programmeertalen voor beginners (Pascal bijvoorbeeld), maar wij bieden momenteel geen tutorials voor een van deze talen aan.

Categorie 2: Je kunt al aardig programmeren

Als je het programmeren al aardig onder de knie hebt kun je een andere programmeertaal gaan leren. Deze zijn meestal moeilijker, maar bieden vaak meer mogelijkheden en snellere programma's. De bekendste zijn C, C++ en Java. C en C++ worden nu al een tijdje veel gebruikt, en het is zeker aan te raden een van deze 2 te gaan leren. C++ is een "verbeterde" versie van C, dus als je C++ leert zit je goed. Java is daarintegen een taal in opkomst, waarvan je waarschijnlijk nog veel gaat horen. Het voordeel van Java is dat het op elk systeem werkt, zonder dat je het programma opnieuw hoeft te compileren. Dat moet bij C++ bijvoorbeeld wel. Java is zeer zeker een aanrader.

Categorie 3: Je wilt programma's voor een speciale omgeving maken

Vaak is het handig om een programmeertaal te leren die speciaal gemaakt is voor een speciale omgeving. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn talen zoals PHP. Deze zijn speciaal gemaakt om websites mee te scripten, vooral omdat er functies inzitten die daar speciaal voor zijn gemaakt. Daarnaast bestaan er ook ontelbaar veel scripttalen voor programma's waarmee je plugins kunt schrijven, maar deze kun je meestal leren vanuit de help-bestanden van dat programma of op de website ervan.

Daarnaast bestaan er ook talen die speciaal gemaakt zijn om bepaalde programma's mee te maken. Deze worden zeer weinig gebruikt, en ze worden vaak nauwlijks ondersteunt. Als je dan een vraag hebt kun jij bij niemand terecht. Daarnaast zijn deze ook verdrongen door gewone C(++) programma's, omdat je daar bibliotheken met functies aan kunt koppelen. Dat heeft hetzelfde effect.