PHP Functies

Home / Programmeren / Php / Functies

Functies

Functies zijn kleine onderdelen van een programma. Functies kunt u gebruiken om veel voorkomende complexe taken te "automatiseren". U kunt ze overal aanroepen. Het is meestal gebruikelijk om de functies helemaal bovenaan uw pagina te maken en ze vervolgens ergens in de rest van de pagina aan te roepen. U maakt een functie als volgt:

<?php
function naamvandefunctie($parameter1, $parameter2){
// hier komen de opdrachten
return $ditishetresultaatdatteruggaat;
}
?>

Zoals u ziet moet u de functie een naam geven. Vervolgens geeft u de parameters een naam. (Parameters zijn niet verplicht, het aantal mag u ook zelf bepalen) Vervolgens geeft u met de accolades aan Wat er tot de functie behoort. Vervolgens maakt u opdrachten en als laatste geeft u een resultaat terug.

<?php
function kwadraat($getal){
$uitkomst=$getal*$getal;
return $uitkomst;
}

echo kwadraat(4);
?>

Dit geeft het volgende effect. Dit is een eenvoudig voorbeeld, maar u kunt natuurlijk veel complexere voorbeelden bedenken.

We hebben de beginnerslessen nu afgerond, maar er zijn nog lessen voor gevorderden. Voor een functiebibliotheek kunt kijken in de officiele handleiding van PHP die te vinden is op www.php.net. (Dit is een aanrader, ik gebruik deze dagelijks)