PHP Installatie

Home / Programmeren / Php / Installatie

Wat is PHP? PHP is een soort uitbreiding op HTML om de webpagina's minder statisch te maken.
Wat kun je er zo al mee? Met PHP maak je bijvoorbeeld:

Kijk bijvoorbeeld eens naar mijn forum, deze is gemaakt met PHP. Als je HTML gebruikt, (wat wel wel moet kunnen voor je aan PHP begint!) dan weet je dat het onmogelijk is om zoiets met HTML te maken. Je kan het nog gebruiken om het maken en onderhouden van webpagina's makkelijker te maken. Als je bijvoorbeeld (net zoals ik) een menu op je website hebt, dan moet je normaal gesproken in elke pagina dat menu zetten. Als je er dan bijvoorbeeld een knop bij wilt zetten, dan moet je op elke pagina het menu gaan veranderen... Dat gaat jaren duren...

Gelukkig is er PHP. Met PHP kun je dingen die met HTML normaal onmogelijk zijn, veel tijd kosten of erg complex zijn. Het voordeel van PHP is dus dat het daarmee wel kan! Je site wordt makkelijker te onderhouden, en het wordt nog leuker ook! (Deze site kan niet eens zonder PHP!)

Er zitten echter nog wel wat haken en ogen aan. PHP kun je bijvoorbeeld niet zomaar op jouw website zetten, daarvoor heb je speciale software nodig. Allereerst moet de plek waar je jouw site wegzet PHP ondersteunen. Weet je dit niet zeker, vraag dit dan na! En aangezien je waarschijnlijk je site eerst op je eigen computer wil testen, moet je computer ook overweg kunnen met PHP. Je moet speciale software installeren, namelijk een PHP-Parser. Voor het gemak gaan we uit van WAMP 5. Deze kun je downloaden op www.wampserver.com. De installatie verloopt heel vlot en je kunt dus zo aan de slag. Let wel op dat je tijdens de installatie het pad van je website in moet voeren. Bijvoorbeeld C:/website/ of iets dergelijks. Voor de rest spreekt de instalatie voor zich.

Een tweede is dat je niet zomaar in jouw browser (een browser is het programma waar je mee over het internet surft, zoals Internet Explorer) C:/website in mag tikken, maar localhost (of 127.0.0.1, dat maakt niet uit). Als je localhost intypt, kom je vanzelf in de map die je hebt opgegeven tijdens de instalatie. Geeft de browser aan dat de opgegeven pagina niet bestaat, controleer dan of WAMP aanstaat. Als wamp aanstaat, dan zie je onderaan in het systeemvak het icoontje WAMP. Zie je dit icoonje rood of geel aangeven, klik dan op het icoontje, en kies in het menutje de optie "Start All Services". Vervolgens zou het wel moeten werken. Bevat de map het bestand index.html of index.php, dan opent deze automatisch. Als dit gelukt is, kun je echt van start!