PHP-Aandachtspunten

Home / Programmeren / Webapp / Aandachtphp

Ook bij PHP moet je op een aantal belangrijke dingen letten als je on-line programma's gaat maken. WE bespreken de belangrijkste.

Beveiliging

Beveiliging is erg belangrijk. Stel je voor dat iemand inbreekt in jouw systeem en bijvoorbeeld creditcardgegevens steelt! Dat schaadt je project natuurlijk gigantisch! Het is belangrijk om de software grondig te testen voordat je het beschikbaar stelt. Hiervoor kun je hackers inhuren, maar je kunt er vaak ook mensen voor vragen. Als je project open-source is kun je op sourceforge vaak ook nog 'vacatures' plaatsen: tester gezocht! Ook hier geldt weer dat je het alleen waarschijnlijk niet redt. Vaak zijn andere mensen beter in hacken ;)

Het is ook belangrijk om goed op de hoogte te blijven van veiligheidslekken in PHP, want die zijn er ook. Als je oplet welke trends er zijn kun je je software op die lekken testen. Succes!

Download de handleiding!

Op www.php.net kun je een uitgebreide PHP handleiding vinden, die je direct kunt raadplegen, of kunt downloaden. In deze handleiding staan alle PHP functies met een beschrijving die je kunt gebruiken als je een bepaalde functie zoekt of als je een gebruikte functie niet kent. Zorg er ook voor dat je altijd de actuele versie hebt. Vaak staan bij die functies ook de veiligheidslekken die eraan kleven beschreven.

Belangrijke vaardigheden

Het is belangrijk dat je goed kunt werken met $_GET en $_POST. Deze superglobale variabelen gebruik je namelijk om data uit formulieren op te halen. Zo kun je de gebruiker data laten invoeren en opsturen, en data van pagina naar pagina verzenden. Aangezien PHP alleen actief is als de pagina laadt, is dit nodig: het gaat niet anders (of je moet met AJAX werken, maar dat terzijde) Daarbij wordt voor het opslaan van data ook vaak met databases gewerkt, dus daar moet je ook mee kunnen werken.

Conclusie

Zorg ervoor dat je goed op de beveiliging let met het programmeren en dat jet met $_GET en $_POST kunt werken. Een goede handleiding moet je zowiezo hebben.