Inleiding in het maken van webapplicaties

Home / Programmeren / Webapp / Inleiding

Altijd al graag willen meehelpen in de ontwikkeling van bijvoorbeeld phpBB, of zelf een on-line 'programma' willen maken in PHP? Dan is dit jouw tutorial! We gaan nu proberen uit te leggen hoe je zoiets aan moet pakken.

Hoe doe je eigenlijk zoiets?

Het maken van on-line tools/programma's is echt niet alleen maar PHP, het is een samenspel van HTML en PHP. Het is daarom belangrijk dat je zowel HTML als PHP onder de knie hebt. Bij het maken van deze PHP programma's gaan ook de meeste regels voor het gewone programmeren op, maar er zijn enkele belangrijke voor en nadelen. Zo heb je met PHP geen controle over de computer van de gebruiker: dat heb je bij een normaal programma wel. Daar tegenover staat dat je met PHP eenvoudiger programma's kunt maken, omdat ze op elke computer hetzelfde werken, ongeacht welk besturingssysteem. Hou dit goed in de gaten!

Ook bij het maken van webapplicaties moet je in de gaten houden dat je het vaak niet alleen af kunt. Vooral bij grotere sytemen kun je beter een groep programmeurs samenstellen. Het is dan ook een goed idee om je project open-source te maken, en deze op bijvoorbeeld sourceforge.net te zetten. Vaak zijn er voldoende programmeurs die je willen helpen. Dat scheelt! Maak je je programma open-source, dan zal iedereen er gebruik van kunnen maken, en draag je dus ook je steentje bij aan de wereld. ;)

HTML, PHP en...?

Zoals je waarschijnlijk bekend is kun je met HTML webpagina's maken, en kun je met PHP geavanceerde functie in PHP plaatsen. Met PHP heb je alleen geen controle over de computer van de gebruiker. Toch is dat af en toe nodig. Gelukkig is daar ook een optie voor. Je kunt gebruik maken van Javascript, en wel speciaal van AJAX. AJAX is een techniek waarbij je informatie via Javascript met PHP kunt ophalen of opsturen. Dan heb je dus indirect wel controle over de computer van de gebruiker! Zo kun je ook met Javascript gegevens uit een database ophalen of opsturen, zonder de pagina te hoeven herladen.

Daarbij is ook het gebruik van CSS handig. Met CSS kun je veel mooiere en handigere website's maken, en als je dan ook nog CSS combineert met Javascript wordt het helemaal mooi, doordat je met Javascript de CSS direct kunt wijzigen.

Conclusie

Het maken van on-line programma's is vaak een combinatie van technieken. Zorg ervoor dat je van deze technieken de basis onder de knie hebt, en werk zonodig met anderen samen.