Video Capture Tutorial

Home / Software / Capture

Meestal wordt bij de aanschaf van een TV-Tuner een mooi en duidelijk programma geleverd om TV-programma's mee op te nemen. Vaak is dit programma niet echt uitgebreid in mogelijkheden en soms (zoals bij mij) werkt het programma niet goed. Naar aanleiding hiervan deze tutorial over Video-capture met een alternatief programma. In deze tutorials wordt gebruik gemaakt van het zeer uitgebreide programma VirtualDub. We gaan 2 dingen bespreken: zowel het overzetten van Videobanden naar een DVD als het opnemen van tv-programma's.

VirtualDub

Nadat je Virtualdub hebt geïnstalleerd (we gaan hier niet uitgebreid op in) krijg je bij het opstarten ongeveer dit te zien:
(gebruikte versie is 1.6.11)

Venster van Virtualdub

In het programma zit voor het opnemen van analoge video zoals het antennesignaal of het signaal van uw videorecorder een aparte modus. Deze start je met de optie "Capture AVI..." in het menu "File". Dit is dus de opname modus van het programma. Nu kom je in een soortgelijke omgeving terecht:

Capture-venster van Virtualdub

Nu ga je het apparaat uitkiezen. In het menu "Device" kun je een TV-tuner uit het lijstje kiezen. Vervolgens kun je in het menu "Video" bij het submenu "Video source" de manier waarop je wilt opnemen (via de tuner, composiet of S-Video). Indien je voor een van de laatste 2 kiest dan kun je de volgende alinea overslaan.

Tuner instellen

De volgende stap is het kanaal van jouw TV-Tuner uitzoeken. Daarvoor kies je in het menu "Video" de optie "Tuner". Je kunt in dit uitgebreide scherm van alles instellen. Onderaan kun je de invoer instellen (voor het geval je meerdere tuners in jouw video-kaart hebt zitten) en of de invoer een antenne of kabel aansluiting is. Je kunt ook de videostandaard instellen. Deze is PAL_B voor Nederland. Het Land is 31. Vervolgens kies je "Automatisch afstemmen."

Beeld uitschakelen

Na dit alles ingesteld te hebben zou je beeld moeten zien. Zie je geen beeld dan is misschien die functie uitgeschakeld (in het menu "video" moet helemaal bovenaan "overlay" of "preview" aan moeten staan, bij "no display" zie je niets) of er is iets fout met de tuner. Indien je inderdaad iets ziet kun je verder met het instellen van de Codecs.

Videocodec instellen

Nu moet je een videocodec instellen. Zou je dit niet doen dan zou jouw bestand al snel een aanslag plegen op uw harde schijf (figuurlijk) van enkele tientallen gigabytes voor een uur video. Codecs verkleinen het bestand met behulp van speciale technieken en een beetje kwaliteitsverlies. Dit verlies is waarschijnlijk niet te zien. Ik gebruik het liefst XVID als videocodec. Deze codec is vrij te gebruiken en is open source. Andere codecs zijn o.a. DIVX, 3IVx, Microsoft MPEG-4 v1, v2 en v3. In deze tutorial wordt XVID gebruikt om praktische redenen. En omdat ik het de beste codec vindt.

Wil je meer weten over het instellen van codecs dan kun je het een en ander vinden in de Video Codec bijlage. In VirtualDub kun je de codecs instellen in het menu Video, optie Compression. Hoe ke deze instelt kun je ook in de net genoemde bijlage vinden.

Audio Codec

Na dit ingesteld te hebben kunnen we ons richten op de Audio-codec richten. Hierbij kies ik meestal geen compressie, om de processorbelasting laag te houden en deze te gebruiken voor betere video, en na afloop de audio comprimeren. Hoe dit in zijn werk gaat ziet je in de tutorial conversie. Mocht je toch een codec in willen stellen, kijk dan in het menu Audio -> Compression.

Opslaan en starten

Als laatste kies je waar het bestand geplaatst moet worden door in het menu "File" de optie "Set capture file" te kiezen. Nu kun je de plek kiezen. Nu zijn we klaar om te starten. Wanneer uw programma begint start je de opname met het menu "Capture" en vervolgens "Capture Video". Na afloop kies je "Stop Capture".

U bent klaar. Voor verdere verwerking van uw video na afloop verwijs ik je door naar de tutorial Conversie.