Chaoscope Tutorial

Home / Software / Chaoscope

Mooie plaatjes maken veel werk of moeilijk? Welnee! Je moet alleen geluk hebben!

Chaoscope?

Tenminste, zo werkt dat bij Chaoscope. Chaoscope is een programma dat met strange attractors werkt. Het komt erop neer dat er met behulp van heel veel wiskunde een plaatje wordt gemaakt. Dat kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

Chaoscope afbeelding Chaoscope afbeelding Chaoscope afbeelding

Hoe maak je dat dan? Je gaat eerst op zoek naar een 'strange attractor' die je mooi vindt. Als je hem hebt gevonden moet je de afbeelding renderen. Dit betekend dat de computer met die wiskunde gaat berekenen hoe de afbeelding eruit gaat zien. Vervolgend krijg je daar een plaatje uit.

Chaoscope downloaden en gebruiken

Je kunt Chaoscope downloaden van www.chaoscope.org. Je moet Chaoscope even installeren, hier ga ik nu even niet op in. Bij het starten van het programma zie je een leeg venster. Kies het menu File -> New om een nieuw bestand aan te maken. Er komt dan een venstertje tevoorschijn waarin je de eigenschappen voor het plaatje in moet stellen. Allereerst zie je een menu met attractors. Je moet met alle mogelijkheden experimenteren, want ze geven allemaal andere plaatjes. Om te beginnen kun je hem het best op Chaotic Flow zetten. Daaronder moet je de afmetingen instellen. 640 bij 480 is prima, maar zet Render wel even op Solid. Ook met de laatste optie moet je proberen, om te kijken wat je het mooist vindt.

Start het zoeken

Dan gaan we nu verder met zoeken. Dit is een lang karwei, omdat je gigantisch veel mogelijkheden hebt (lees: miljarden). Om te zoeken kun je instellingen in het attractor venster aanpassen, maar het is makkelijk om de computer te laten zoeken. Er is namelijk maar een klein gedeelte van de instellingen goed. Druk op F3, of het menu Attractor -> Search om te zoeken. Nu zie je waarschijnlijk iets in het venster verschijnen, een aantal witte punten. Sleep het voorwerp met je muis heen en weer om te bekijken of het interresant is. Zoniet, druk dan weer op F3.

Mocht je iets gevonden hebben, sleep het dan in de juiste positie, en druk op F4, of het menu Attractor -> Render. Nu gaat je computer renderen, en je zult na verloop van tijd een voorwerp tevoorschijn zien komen. Het renderen kan, afhankelijk van je computer en jouw instellingen enkele minuten duren. Tussendoor zie je af en toe het beeld veranderen, dat is de 'tussenstand'.

Je kunt een leuk project ook tussentijds even opslaan met de optie File -> Save As, om het renderen van meerdere plaatjes dan later in een keer te doen, als jij even iets anders gaat doen ofzo. Als je tevreden bent met je plaatje dan kun je het opslaan als een .bmp bestand met de optie File -> Save Image As.

Renderen in hoge resolutie

Nu gaan we door met het verfraaien. Je kunt in het view venster een aantal dingen veranderen die het plaatje veranderen. Zo staat daar bijvoorbeeld weer de optie Render, die je bij het begin ook al invulde. Die kun je hier wijzigen. Onderaan het vester kun je ook de kleur van je creatie veranderen, want de standaard kleuren zijn niet echt de vrolijkste. Je kunt ook de grootte van het plaatje veranderen.

Nu is het best mogelijk dat het plaatje helemaal niet mooi glad is, of dat het niet echt een voorwerp is, maar nog steeds uit puntjes bestaat. Dit komt dan omdat je computer niet genoeg tijd heeft gehad, en eigenlijk verder had moeten rekenen. Dit kun je veranderen door de iteraties te verhogen. Het komt erop neer dat het programma met die wiskundige formule doodleuk een aantal punten afgaat. Hoe meer punten, hoe strakker de lijnen, en hoe mooier. Het aantal iteraties kun je bovenaan instellen, bij het attractor venster. Je moet dan de instelling iterations verhogen. Zet er bijvoorbeeld een nul extra achter. Let er wel op dat het dan dus ook langer gaat duren voordat hij klaar is.

Dat was het...

Hopelijk kun je nu met chaoscope werken. Ik hoor het graag als je iets moois hebt gefabriceert. Post het op het forum zou ik zeggen. Nog een ding, voordat je het post wel eerst in gif/png/jpg opslaan, want anders wordt het een beetje groot ;).