Hoe werkt Gnutella (a.k.a. Limewire)

Home / Software / Gnutella

Wat is Gnutella?

Gnutella is de naam voor een netwerk op het internet waarover je bestanden kunt delen. Je moet ermee verbinding maken via een speciaal programma. Zodra je dit programma aanzet gaat het op zoek naar computers in de buurt die ook Gnutella hebben, en verbinden ermee. Normaal gesproken verbindt je met 3 of 4 andere computers. Zodra het programma je verbonden heeft kun je een zoekopdracht over het netwerk sturen. Als er computers zijn die een bestand hebben dat past bij je zoekopdracht sturen ze een resultaat terug. Het programma laat een lijst zien welke bestanden er gevonden zijn en welk bestand vanaf hoeveel verschillende computers is te downloaden. Ten slotte kun je een of meer bestanden kiezen om te downloaden. Zodra je een bestand hebt aangeklikt om te downloaden maakt je computer contact met de computers die het bestand hebben en gaat het downloaden.

Welke Gnutella-programma's zijn er?

Er zijn veel verschillende Gnutella clients, maar verreweg de bekendste is Limewire. Ongeveer 95% van de gebruikers van het Gnutella netwerk gebruikt een versie van Limewire. Het woord Limewire is bijna synoniem met Gnutella! Er is een gratis en een betaalde versie, maar voor de meeste mensen is de gratis versie meer dan goed genoeg. Er zijn heel veel andere programma's, waarvan ik gtk-gnutella nog even speciaal wil noemen: dit programma is erg stabiel, en voor de ervaren gebruikers onder ons erg handig, omdat er veel is in te stellen.

Hoe werkt Gnutella?

Er zijn 2 verschillende soorten computers in het Gnutella netwerk: Ultrapeers en Leaves. Ultrapeers zijn computers met een snelle internetverbinding en zonder firewall. Deze ultrapeers zijn elk met minimaal 40 andere ultrapeers verbonden, en met een groot aantal leaves. Een leave is met 3 ultrapeers verbonden. Het komt eropneer dat ultrapeers het werk doen voor de leaves, omdat zij een snelle internetverbinding hebben. Ultrapeers vormen de ruggegraat van het hele netwerk. De meeste computers zijn echter leaves. Tenslotte is er nog een 3e soort: de Legacy of Normal computers. Dit zijn computers met een Gnutella-programma van meer dan 4 jaar geleden, toen er nog geen scheiding was tussen Ultrapeer en Leaf. (ofwel, die lopen nogal achter)

Wat kun je op Gnutella vinden?

Op Gnutella worden vooral muziek en films gedeelt, maar ook programma's. Veel bestanden zijn illegaal, maar er worden ook veel legale bestanden uitgewisseld. Of je veel zult vinden hangt af van hoe je zoekt: ultrapeers vinden meer dan leafs en het is erg belangrijk dat je een precieze zoekopdracht geeft.