Werken met Linux

Home / Software / Linux

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord: Het besturingssysteem Linux! Dit is een systeem waar iedereen aan kan meewerken, om het het beste besturingssyssteem ooit te maken. Daarbij is het ook nog gratis, dus iedereen met een redelijke computer kan het gebruiken.

De geschiedenis van Linux

In 1991 komt Linus Torwalds met iets nieuws: Het gratis en open-source besturingssysteem Linux. Iedereen kan aan het systeem meewerken om het beter te maken en het is gratis te downloaden. Het slaat erg aan onder de mensen die goed zijn met computers. Normale mensen gebruiken het eigenlijk bijna niet: Werken met Linux is niet makkelijk omdat het alleen via een opdrachtregel werkt. Dit veranderd echter snel, en werken met Linux wordt steeds makkelijker. Geleidelijk komen er verschillende Linux versies van verschilende software ontwikkelaars, en steeds meer mensen gaan er mee werken.

Verschillende Linux distributies

Omdat Linux door iedereeen aan te passen is gaan vershillende grote bedrijven ermee aan de slag. Ze hoeven alleen maar de steeds verbeterende kern over te nemen en er een mooie gebruikersomgeving om heen te bouwen met een hoop software en een handig installatiesysteem, en vervolgens kunnen ze het verkopen. Dat doen ze dan ook en in veel winkels zie je pakketten liggen met SUSE Linux of RedHat.De GPL licentie verplicht echter om de versie ook gratis beschikbaar te maken, en op de sites van de ontwikkelaars kun je ze dan ook gratis downloaden. Wil je er een met een mooi doosje, met CD/DVD en boekjes met uitleg, dan kun je in veel winkels Suse Linux vinden voor ongeveer 60 euro, met boekje, CD's en een mooi doosje.

Het kiezen van een Linux distributie moet je doen op basis van wat je ermee wilt. Wil je snel en makkelijk aan de slag, dan is Ubuntu misschien wel wat voor je. Je kunt het vinden op Ubuntu.com. Wil je redelijk makkelijk werken, maar toch meer instelmogelijkheden bij de installatie, dan raad ik je SUSE Linux aan. Het is wel zo dat je deze Linux versies allemaal moet downloaden, wat natuurlijk niet zo handig is als je een langzame verbinding hebt of als je betaald per minuut. Gelukkig kun je op de site van Ubuntu gratis CD's bestellen. Ja, je leest het goed, gratis, zonder verzendkosten, wordt er een CD naar je toegestuurd. Ik raad dus iedereen zondere snelle internetverbinding Ubuntu aan.

Voordelen van Linux

Nadelen van Linux

Overstappen of dubbeldraaien?

Veel mensen willen Linux even proberen, maar willen niet van Windows of Mac af. Gelukkig is er een mogelijkheid om Windows en Linux op 1 computer te draaien, naast elkaar! Je moet daarvoor wel eerst Windows installeren, en dan Linux, a nders werkt het niet. Als je al Windows geinstalleerd hebt hoef je niets speciaals te doen. Linux zorgt automatisch voor een keuzescherm bij het opstarten.

Om de systemen naast elkaar te draaien heb je verschillende partities nodig. Als je niet weet wat dat inhoud is dat niet heel erg, de meeste Linux installatiesystemen beschikken over de mogelijkheid om een Windows partitie te verkleinen. Ga ervanuit dat je voor de meeste systemen minimaal 3 GB nodig hebt om de meeste programma's te installeren en confortabel te kunne werken. In principe is 100 megabyte al genoeg, maar dan moet je wel veel ervaring hebben met het werken met een opdrachtregel.

Installeren!

Als je erachter bent gekomen welke Linux versie je hebben wilt moet je deze eerst zien te bemachtigen. Dat kun je doen door hem op de site van de maker te downloaden, te kopen in de winkel, of, in het Ubuntu, gratis te bestellen via het Internet. Als je 'm gedownload moet je hem ook nog branden. Aangezien de meeste downloads ISO bestanden zullen zijn is dit heel makkelijk. Elk normaal brandprogramma kan deze rechtstreeks op een CD of DVD branden.

Na het branden moet je de CD in de CD-ROM speler stoppen en je computer opnieuw opstarten. Waarschijnlijk zal de computer automatisch het installatieprogramma opstarten. Als dat niet het geval is en Windows start op, dan moet je de bootvolgorde wijzigen. Als je niet weet hoe dat moet voor jouw systeem, vraag het dan even op het forum. Meestal start het installatieprogramma op in het Engels, en wordt dan gevraagd welke taal je gebruikt. Vaak is er wel een Nederlandse vertaling.

Enkele instellingen voor tijdens de installatie

Vaak worden er dingen gevraagd tijdens de installatie die je niet weet. Daarom worden die hier even toegelicht. Let op: De volgorde van deze instellingen is altijd anders, en bij sommige systemen worden ze niet eens gesteld!

KDE of GNOME?

Tijdens de installatie wordt er gevraagd welke windowmanager er moet worden geinstalleerd. Een windowmanager is eigenlijk het uiterlijk van je systeem, en de precieze manier waarop het werkt. Meestal kun je kiezen uit KDE, GNOME of een tekstsysteem. (soms ook anderen) Wat je prettig vindt ligt natuurlijk aan jezelf, maar ik vindt KDE het makkelijkst. Over het algemeen gebruiken meer mensen GNOME, omdat dit iets simpeler is. Je kunt ook een tekstsysteem kiezen, maar dat betekend dat je alle commando's moet kennen, en dat werkt niet prettig.

Partities

De wat gevorderde gebruiker kan misschien zelf de partities inregelen. Vaak doet Linux zelf een suggestie, maar dat hoef je natuurlijk niet te accepteren, want je kunt het zelf aanpassen. Vaak is er de mogelijkheid bestaande partities te verkleinen en nieuwe aan te maken, dat is het probleem niet. Het probleem is wel hoe de partities moeten worden ingedeeld

Er zijn verschillende bestandssystemen voor Linux. Zo heb je ReiserFS, een stabiel bestandssysteem dat vaak wordt gebruikt. Je hebt ook nog Ext2 en Ext3, die winnen aan populariteit. Ext3 is geavanceerder en beter dan Ext2, maar vaak is het nog wel beschikbaar tijdens de installatie. Binnenkort komt ook Ext4 uit, dan weet u dat alvast. Ook heb je Linux swap, daar komt het wisselbestand van Linux.

Linux heeft altijd minstens 2 partities nodig, waarvan 1 met Linux Swap, en 1 met ReiserFS, Ext2 of Ext3. De swap partitie wordt gebruikt als er meer geheugen nodig is dan dat er fysiek is. Mocht je heel erg veel geheugen hebben, dan kun je proberen dit achterwegen te laten. Ik raad je voor een normaal linux systeem 512 mb aan. De rest kun je voor de andere partitie gebruiken, en hiervoor adviseer is minimaal 5 GB, maar meer mag ook. Linux komt standaard namelijk met een gigantische hoeveelheid programma's, maar daar moet je dan wel ruimte voor hebben.

Wachtwoorden en gebruikersnamen

Bij sommige systemen moet je een wachtwoord en een gebrukersnaam opgeven. Tot zover niets bijzonders. Maar vaak moet je dan ook een rootwachtwoord opgeven. Dit is nodig om je toegang te geven tot afgeschermde gedeeltes. In Windows kun je standaard vanalles installeren, in Linux is dit beter beveiligd. Wilt u namelijk iets installeren, dan moet je eerst dat rootwachtwoord invoeren, voor er iets geinstalleerd kan worden. Het is dus heel belangrijk, vergeet het niet!

Conclusie

Waarschijnlijk zal het met behulp van al het bovenstaande niet erg moeilijk zijn om Linux te installeren. Het installatieprogramma dat bij de Linux versie zit bijgeleverd is. Ook het installeren van programma's gaat bij de meeste systemen geoon door te dubbelklikken. Daarbij komt nog dat de meeste Linux systemen gratis. Genoeg redenen om het proberen. Veel Succes!