Reddings CD's/DVD's maken

Home / Software / Redding

Misschien ken je het wel, je hebt wat gerotzooid met je systeem en opeens start hij niet meer op, geeft gigantisch veel foutmeldingen, of er zijn bestanden die er niet meer af willen. Of je hebt een virusinvasie ofzo. Dan zou je natuurlijk je systeem opnieuw kunnen installeren, daarbij al je data verliezen en alles opnieuw moeten downloaden...

Maar gelukkig kan dat ook anders! Je kunt namelijk je computer opstarten vanaf een CD/DVD of een diskette, zonder dat je de harde schijf nodig hebt! Als je dan Anti-Virus of herstelprogramma's erop hebt staan kun je je systeem weer terug brengen naar de oude staat. Omdat een opstartdiskette eenvoudig te maken is (je steekt hem in je diskettestation, je gaat naar Deze Computer, rechtsklikt op het station, kiest formateren en je vinkt aan: Opstartdiskette maken) gaan we het hier hebben over opstart CD's/DVD's. Het voordeel is dat deze veel makkelijker zijn in gebruik, en veel meer tools aan boord kunnen hebben. Maar je moet ze natuurlijk wel eerst maken...

BartPE, de ReddingsCD/DVD voor Windows

Benodigdheden

CD/DVD maken

We gaan eerst een BartPE CD/DVD maken. Daarvoor kies je een mirror van PEBuilder op deze site. Nadat je hem gedownload hebt en geinstaleerd kun je beginnen. Je start BartPE op. (waarschijnlijk staat hij bij Start -> Programma's -> PEBuilder of iets soortgelijks) Eerst krijg je de vraag of PEBuilder naar installatiebestanden moet zoeken. Kies Ja. Als er niets gevonden wordt moet je de Windows XP installatie CD in je CD speler stoppen, en in het menu 'Source' de optie 'Zoek installatie bestanden' kiezen. BartPE wordt standaard met niet zoveel tools geleverd. Er zit bijvoorbeeld geen Browser in. Aangezien je waarschijnlijk wel wat reddingsbestanden wilt hebben, moet je eerst alle programma's die je wilt gebruiken bij elkaar zetten. Maak daarvoor een aparte map, en kopieer ze daar in, bijvoorbeeld de map van je virusscanner, partitioneringstool, schijfredder enzovoort. Vervolgens geef je in het 2e vakje van het hoofdscherm van PEBuilder aan welke map er mee moet. (Dat is dus de map die je net gemaakt hebt)

Heel soms werken die programma's niet op zo'n reddingsschijf. Als je zeker wilt zijn dat ze werken, moet je speciale versies downloaden. Je kunt portable versies vinden op deze site. Al deze programma's zijn gratis, dus mocht je nog eens een programma nodig hebben, dan kun je hier even kijken. Wij raden je sterk aan even Firefox van deze pagina te downloaden, omdat een browser wel handig is.

Nu ben je klaar met de voorbereidingen en kun je het geheel gaan branden. Neem een lege CD/DVD (herschrijfbaar mag ook) en steek deze in de brander. Vervolgens zet je onderaan een bolletje voor Brand naar CD/DVD, of, als je de Engelse versie hebt, Burn to CD/DVD. Nadat alles klaar is kun je de CD/DVD testen door je computer te herstarten, en vervolgens op te starten vanaf de CD/DVD. Dit gaat meestal automatisch, anders moet je wat in de bootvolgorde veranderen. (in de BIOS) Heb je daar moeite mee, vraag het dan even op het forum.

De reddingsCD/DVD testen en gebruiken

Vervolgens start als het goed is BartPE op. BartPE is eigenlijk een sterk afgeslankte versie van Windows XP, maar dan Live (dat betekend rechtstreeks vanaf de CD/DVD). Na het opstarten kun je aan de slag met het opschonen redden van je PC. Hieronder heb je enkele reddingen in noodsituaties.

Je computer start niet meer op

Stel, je hebt met je computer lopen rommelen (Linux geinstalleerd op met partities geknoeid ofzo) en Windows start niet meer op. Vaak helpt een schijfcontrole, want vaak is de partitie niet goed meer. Ga naar Menu Start -> Uitvoeren, en typ chkdsk -f in. Waarschijnlijk start de schijfcontrole, en repareert hij je schijf. Probeer Windows nu weer normaal op te starten. Mocht het weer niet lukken, dan zul je toch echt verder moeten zoeken. Je kunt het ook even op het Forum vragen.

Knoppix, de ReddingsCD/DVD voor Linux die ook voor Windows kan worden gebruikt

Benodigdheden

Voor Linux is het iets makkelijker. Je kunt namelijk een live Linux versie zo downloaden, Knoppix in dit geval. Je download hem op Knoppix.nl. Mocht je niet weten waar je moet kijken: Hier is een directe link naar de FTP (hopelijk werkt hij nog! Het veranderd vaak). Download het bestand, en brand het op een CD. ISO bestanden branden kan met de meeste brand software. Misschien zit daarvoor een aparte functie in je software. Raadpleeg desnoods de handleiding voor meer informatie.

Nu ben je al klaar! Knoppix is een zeer complete linux versie, met spelletjes, een tekstverwerker, een browser, enkele Linux/Windows reddingstools, en zelfs een partitioneringsprogramma, genaamd QTParted. Alvast veel succes!