Video Comprimeren

Home / Software / Videos comprimeren

Om video's in een zo hoog mogelijke kwaliteit op te slaan in een zo klein mogelijk bestand is het belangrijk dat je je video op de juiste manier comprimeert. Dit doe je met een zogenaamde codec, een programma dat je video 'inpakt' en weer 'uitpakt'. Er zijn heel veel verschillende soorten codecs, en welke je nodig hebt hangt af van waar je de video voor gaat gebruiken. In deze tutorial kun je lezen welke codec je waarvoor kunt gebruiken en welke programma's je kunt gebruiken voor de meest voorkomende video-codeer taken.

De MPEG familie

Toen in de jaren '90 digitaal videobewerken mogelijk werd kwam de Motion Picture Experts Group (MPEG) met MPEG-1, een standaard voor video in videoband-kwaliteit. Met het ontwikkelen van deze standaard werd ook het alom bekende MP3-formaat voor geluid ontwikkeld. Je zult MPEG-1 alleen nog nodig hebben als je Video CD's (VCD's) gaat maken.

MPEG-1 werd opgevolgd door MPEG-2, het formaat dat nu gebruikt wordt voor DVD's en digitale televisie. MPEG-2 wordt nog steeds erg veel gebruikt, en als je een DVDtje wilt maken dat in alle DVD-spelers af te spelen is heb je deze codec nodig.

MPEG-3 heeft ooit bestaan, maar is verworpen. In plaats daarvan werd MPEG-2 opgevolgd door MPEG-4, een veel geavanceerdere codec. Onder andere DivX en XviD zijn MPEG-4 achtigen, maar ook Microsoft heeft een eigen MPEG-4 codec. Je kunt het beste XviD gebruiken als je een film wilt maken die je op DivX-compatible spelers wil afspelen.

H.264

Het nieuwste op het gebied van videocodecs is H.264, ook bekend als MPEG-4 AVC. Momenteel is de enige bruikbare opensource variant van deze codec x264. Er zijn nog meer op H.264 gebaseerde codec van verschillende bedrijven, waaronder Apple's Quicktime. H.264 wordt onder andere voor HD-DVD en Blue-Ray films gebruikt

Bitrates

Als je video's gaat comprimeren zijn bitrates belangrijk: hoe hoger de bitrate, hoe hoger de kwaliteit, maar ook hoe groter het bestand. Voor MPEG-2 is 3000 een aardige bitrate, XviD en H.264 kunnen tussen de 600 en 2000 aan, afhankelijk van wat je wilt. Je kunt ook hele andere waarden kiezen, meestal tussen de 100 en de 10.000. Vaak kun je in plaats van een bitrate ook een kwaliteit instellen. In dat geval ben je verzekerd van een bepaalde kwaliteit, maar weet je niet hoe groot het bestand gaat worden. De kwaliteit kan tussen de 1 en de 30 liggen, tussen de 3 en de 8 is normaal.

Daarnaast zijn er nog een heleboel andere dingen die de kwaliteit van de video bepalen. Je kunt het beste de meest actuele versie van de codec hebben. (dus die van vorige maand in plaats van die van 2 jaar geleden als het mogelijk is) Je kunt ook kiezen voor 2-pass encoding, maar dan moet de video 2x gecomprimeerd worden, wat dus 2x zolang duurt. Daarnaast heb je Motion Estimation en VHQ-mode waarbij geldt: hoe hoger, hoe beter en hoe langer het duurt om te encoderen. Verder kun je vaak heel veel dingen instellen, maar als je er weinig verstand van hebt kun je er beter vanaf blijven.

Oke, codecs... en nu?

Als je het een en ander van codecs weet is het natuurlijk wel handig als je die kennis kunt gebruiken. Hiervoor laat ik zien hoe je de verschillende codecs kunt gebruiken.

Een DVDtje maken (Windows)

Waarschijnlijk het meest voor de hand liggend: hoe maak je een DVD met die MPEG-2 codec? Een programma wat ik hiervoor gebruik is AVI2DVD. Het programma werkt heel simpel: kies bovenin je taal, (Nederlands waarschijnlijk) laad bij stap 1 een video-bestand, kies bij stap 2 of het een DVD, VCD of SVCD moet worden en geef aan waar je het .iso bestand op wilt slaan. Bij stap 3 kun je een codec kiezen (dat kun je gewoon zo laten staan) en bij stap 4 ondertitels toevoegen. Ontwerp bij Stap 5 eventueel een menu, klik onderin op Werk invoegen en klik ernaast op GO!

Nu is je computer een hele tijd bezig, waarna er uiteindelijk een .iso bestand uit komt rollen dat je met praktisch elk brandprogramma kunt branden. Let op: zorg ervoor dat je de hele CD/DVD als het ware alleen het ISO bestand is, je kunt niet simpelweg het isobestand als een normaal bestand op de CD/DVD branden.

Een DVDtje kopieren (Windows)

Natuurlijk is het ook handig als je (beveiligde) DVD's kunt kopieren. Hiervoor heb je DVD Shrink nodig. Hier zul je even naar moeten zoeken, omdat de website van DVD Shrink zelf het programma niet ter download aanbied 'om juridische redenen'. Let op waar je het programma download: niet alle websites zijn zo veilig als ze lijken. Met DVD Shrink kun je DVD's ontdoen van beveiliging, reclame, ondertitels en andere talen, maar je kunt ze ook gewoon laten zitten. Daarnaast kun je de DVD comprimeren zodat het op een gewone DVD past. Hoe meer 'troep' je weghaald, hoe beter de kwaliteit van het resultaat. Je kunt de compressie helemaal uitzetten als jet het .iso bestand gebruikt om er met XMPEG een AVI bestand van maakt (zie hieronder) of op een Dual Layer DVD brandt. Het .iso bestand kun je op een DVD branden

Een DVDtje rippen (Windows)

Andersom kan natuurlijk ook: je wilt een DVD op je harde schijf zetten. Hiervoor zijn veel programma's, maar XMPEG vind ik het prettigste werken. Dit programma ript de DVD's (let op, alleen zonder beveiliging) zo naar uw harde schijf. Voor beveiligde DVD's moet je de DVD eerst met DVD Shrink rippen (zie "Een DVDtje kopieren") en deze in Daemon Tools invoeren.

Bij de eerste start wordt er naar optimalisaties in de processor gezocht, dit duurt ongeveer een minuut. Daarna kom je bij een wizard uit. Daar kies je eerst de DVD die je wilt rippen. Vervolgens kun je een taal en ondertitels kiezen. Dan kun je kiezen of je DIVX, DVD, SVCD of VCD bestanden wilt maken. We kiezen DIVX. Nu kun je de grootte van het beeld en eventueel het afsnijden van zwarte randen (cropping) instellen. In het volgende scherm kun je de Codecs instellen. Kies AVI Writer en kies jouw codec, het aantal passes en de kwaliteit. Voor meer informatie over kwaliteit kun je de Verklarende woordenlijst Codecs lezen. Vervolgens kun je ook nog audio instellen. Bevestig met OK en het venster van AVI Writer zal sluiten. Kies next en vervolgens finished en XMPEG zal beginnen de film te rippen naar je C schijf, het bestand "Output Video File.avi".

In plaats van een wizard is het ook nog mogelijk om alle handmatig in te stellen. Dit geeft je meer opties. Zo kun je bijvoorbeeld de plaats waar het heen moet instellen. Je komt in dit scherm door de wizard af te sluiten. Vervolgens kun je op het overblijvende scherm rechtsklikken om een menutje te krijgen. Dit spreekt voor zich, en de opties komen overeen met die van de Wizard. Kijk voor meer informatie in de handleiding op de website.

Een video-bestand omzetten (Windows)

Tenslotte is het natuurlijk ook makkelijk als je bestanden om kunt zetten van het ene naar het andere formaat. Hiervoor kun je Virtualdub gebruiken. Met dit programma kun je niet alleen video's omzetten, je kunt er ook mee monteren. Laad een video in met File -> Open Video File, kies een codec Video -> Compression. (en gebruik configure om hem in te stellen)

De video compressie heeft verschillende modussen, waarvan Direct Stream Copy en Full Processing mode het belangrijkst zijn. Als je Direct Stream Copy kiest zal de video niet opnieuw worden gecomprimeerd. Bij Full Processing Mode gebeurt dit wel. Op dezelfde manier kun je bij het menu Audio het geluid opnieuw laten comprimeren, of juist niet. Voor meer informatie verwijs ik je door naar de handleiding van Virtualdub